Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika i Velika Britanija ponovo napale Hute u Jemenu, IDF širi kopnenu ofanzivu u Kan Junisu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/01/2024

-

08:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 107 dana. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas će na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca. Međunarodna mirovna konferencija trebalo bi da okonča rat između Hamasa i Izraela, kao i širi izraelsko-palestinski sukob, što bi stvorilo "početni okvir" za mir u roku od godinu dana. Sa druge strane premijer Benjamin Netanjahu rekao je da njegova zemlja odbacuje Hamasove zahteve za "predajom" Izraela u zamenu za oslobađanje preostalih 136 talaca u Pojasu Gaze, dok je palestinska grupa Hamas saopštila da je napad od 7. oktobra bio "neohodan korak" zbog izraelskih zavera protiv palestinskog naroda.  

Ključni događaji:

  • IDF širi kopnenu ofanzivu u Kan Junisu
  • Netanijahu: Odbacujemo Hamasov zahtev za "predajom" Izraela u zamenu za taoce
  • Hamas: Napad 7. oktobra bio je "neophodan korak"
  • Borelj danas u Briselu predstavlja plan za mir između Izraela i Palestinaca
  • Dva borca Hezbolaha ubijena u napadu dronom na jugu Libana
  • Više od 25.000 Palestinaca ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

22.48 SAD i Velika Britanija započele novi vazdušni napad na ciljeve Huta u Jemenu

SAD i Velika Britanija započele su novi zajednički vazdušni napad na ciljeve Huta u Jemenu, prenela su dva američka zvaničnika CBS-u, navodi BBC.

Zvaničnici su rekli da su u napadima uključeni američki borbeni avioni sa nosača Ajzenhauer.

Britanski medij piše da su američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Riši Sunak razgovarali ranije danas, a prethodno su SAD i Velika Britanija saopštile da ne traže sukob sa Hutima, već pokušavaju da zaštite međunarodni trgovački put u Crvenom moru.

Zajednička operacija dolazi oko 10 dana nakon što su američki i britanski ratni brodovi i borbeni avioni pogodili više od 60 vojnih ciljeva Huta na 28 lokacija u Jemenu. To je bio prvi vojni odgovor SAD na napade Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

20.53 Bela kuća: Izrael ima obavezu da štiti nedužne ljude u bolnicama u Pojasu Gaze

Izrael ima obavezu prema međunarodnom pravu da štiti nedužne ljude u bolnicama u Pojasu Gaze koliko god je to moguće dok nastavlja vojnu kampanju protiv Hamasa, saopštila je danas Bela kuća.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je na brifingu za novinare da Izrael ima pravo da se brani, ali da to treba da čini u skladu sa međunarodnim pravom i da zaštiti nedužne ljude u bolnicama, medicinsko osoblje i pacijente, koliko god je to moguće. 

20.11 IDF: Ubijena još trojica izraelskih vojnika, od početka sukoba 535 poginulo

Izraelske odbrambene snage saošptile su večeras da su još tri njihova vojnika ubijena u zasedi u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze.

Radi se o mladićima starim 27, 24 i 22 godine, a sva trojica su bila pripadnici 202. Bataljona, naveo je Džeruzalem post.

Time je ukupan broj ubijenih izraelskih vojnika od početka sukoba sa Hamasom 7. oktobra porastao na 535.

14.54 Netanijahu: Nema nikakvog predloga Hamasa o oslobađanju talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu negirao je danas da je u toku novo oslobađanja talaca iz Gaze, rekavši da Izrael preduzima sopstvenu inicijativu, u odsustvu ponude palestinske militantne grupe Hamas.

"Trenutno nema realnog predloga od Hamasa. Ovo govorim najjasnije koliko mogu, kako ne bi bilo pogrešnih izjava koje su svakako mučne za vas", rekao je Netanijahu u obraćanju porodicama otetih talaca, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je dodao da postoji inicijativa sa izraelske strane, ali nije želeo da detaljnije govori o tome, preneo je Rojters.

14.45 Američki viceadmiral: Iran direktno umešan u napade Huta na teretne brodove

Iran je vrlo direktno umešan u napade jemenskih Huta na teretne brodove u Crvenom moru, nakon izraelskog napada na palestinski Hamas, rekao je komandant američke mornarice za Bliski istok, viceadmiral Bred Kuper. On je potvrdio da su se napadi povezani sa ranijim iranskim pretnjama, koje su se ticale samo Persijskog zaliva i Ormuskog moreuza, sada proširili na veći deo Bliskog istoka.

"Očigledno, akcije Huta, odnosno, njihovi napadi na teretne brodove su najveći koje smo videli u dve generacije. Činjenice govore da oni napadaju međunarodnu zajednicu, stoga, mislim da ste videli odgovor", rekao je on za AP.

13.36 Rođaci talaca koje Hamas drži prekinuli sednicu odbora izraelskog parlamenta

Grupa rođaka Izraelaca koje militanti Hamasa drže kao taoce upali su na sednicu finansijskog odbora u izraelskom parlamentu u Jerusalimu danas, zahtevajući od izraelskih zakonodavaca da učine više u cilju oslobađanja članova njihovih porodica. Obučeni u crne majice, demonstrati su držali natpise na kojima je pisalo "Nećete sedeti ovde dok oni tamo umru". "Oslobodite ih sada, sada, sada", uzvikivali su.

Jedna žena podigla je slike tri člana porodice koji se nalaze među 253 osobe koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra prošle godine. "Želim samo jedan da se vrati živ, jedan od tri!", obratila se jedna od rođaka otetih prisutnima na finansijskom odboru Kneseta, prenosi Rojters.

12.30 U Kan Junisu poginulo najmanje 50 osoba, IDF zatvorio dve bolnice

U izraelskim vojnim udarima na južni grad Kan Junis u Gazi tokom noći poginulo je 50 Palestinaca, dok je najmanje 100 ranjeno, saopštio je portparol ministarsva zdravlja te enklave. Izraelski tenkovi zatvorili su pristup u dve bolnice, Al-Khair i Al-Amal u južnom gradu Gaze, Kan Junisu i istovremeno onemogućili povređenima da uđu. Najveća zdravstvena ustanova enklave, bolnica Naser ostala jedina bolnica u tom gradu koja je u funkciji, prenosi Rojters.

profimedia

 

11.27 Od početka rata ubijeno 25.295 Palestinaca, ranjeno 63.000

Ukupno 25.295 Palestinaca je ubijeno, a oko 63.000 povređeno u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopšteno je danas iz ministarstva zdravlja u Gazi.

Ukupan broj žrtava obuhvata 190 poginulih i 340 ranjenih u protekla 24 sata, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters. 

09.23 Nakon dugog nestanka struje, u Gazi ponovo rade mobilni telefoni i Internet

Nakon dugog nestanka struje izazvanog sukobom Izraela i Hamasa, širom Pojasa Gaze ponovo rade komunikacione mreže.Gotovo potpuni prekid struje, koji je trajao više od nedelju dana, doveo je do devetog prekida komunikacija u Gazi od početka rata, navodi se na internet stranici Netblocks, prenosi CNN.

Fares Samer, šef palestinskog telekomunikacionog provajdera Oredoo, potvrdio je danas za CNN da je mreža reaktivirana u južnoj i centralnoj Gazu, kao i da funkcioniše i na severu palestinske enklave.

09.00 Crveni polumesec: Izraelske snage opsedaju naš centar hitne pomoći

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da izraelske snage "opsedaju" njen centar hitne pomoći. Kako su naveli na društvenoj mreži X, ambulantna kola te organizacije nisu u mogućnosti da stignu do povređenih u Kan Junisu, u južnom pojasu Gaze, jer izraelske snage "opsedaju" centar hitne pomoći PRCS-a i "gađaju svakoga ko pokuša da se kreće u toj oblasti".

08.23 Borelj: Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rešenje s dve države

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas, pred početak sastanka EU posvećenog mirovnom planu za Gazu, da od sada neće govoriti o mirovnom procesu, već da želi rešenje sa dve države.

"Situacija u Pojasu Gazi ne može da bude gora... Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, već želim proces rešenja sa dve države", rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, kako navodi Tajms of Izrael.

Više pročitajte OVDE.

08.10 Izraelska vojska saopštila da su iz Libana ispaljene tri rakete na sever Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su sa pozicija u južnom Libanu ispaljene tri rakete na nenaseljena područja u blizini Mošava Šomera, zajednice od nekoliko stotina ljudi u blizini Galileje na severu Izraela. Lansiranje projektila je aktiviralo sirene za uzbunjivanje u zajednici Mošava Šomer, ali su vlasti u početku tvrdile da je u pitanju lažna uzbuna, prenosi Tajms of Izrael.

profimedia

 

07.51 Šef izraelske diplomatije i palestinski ministar na sastanku EU o mirovnom planu

Izraelski i palestinski ministri spoljnih poslova će se sastati danas u Briselu sa svojim kolegama iz zemalja članica Evropske unije. EU razmatra potencijalne korake ka sveobuhvatnom mirovnom rešenju za dve sukobljene strane u trenutku dok besni rat Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi, navodi Rojters.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac i šef palestinske diplomatije Rijad al-Maliki će učestvovati na redovnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Briselu mahom posvećenom Bliskom istoku i ratu u Ukrajini. Ovom sastanku će prisustvovati i ministri spoljnih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana, kao i generalni sekretar Lige arapskih država s obzirom na to da će briselski sastanak biti fokusiran na posledice upada Hamasa u Izrael 7. oktobra i izraelskog vojnog odgovora, napominje Rojters.

06.58 Borelj danas u Briselu predstavlja plan za mir između Izraela i Palestinaca

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj će danas na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca. U pismu državama članicama, Borelj je napisao da će njegova mapa puta "razraditi, sa praktičnim predlozima, dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost u regionu", preneo je Tajms of Izrael.

Međunarodna mirovna konferencija trebalo bi da okonča rat između Hamasa i Izraela, kao i širi izraelsko-palestinski sukob, što bi stvorilo "početni okvir" za mir u roku od godinu dana. Postojala bi "snažna bezbednosna garancija" za obe države, a sporazum bi bio "uslovljen punim uzajamnim diplomatskim priznanjem i integracijom i Izraela i Palestinaca u regionu". 

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

06.50 IDF širi kopnenu ofanzivu u Kan Junisu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da će IDF proširiti kopnenu ofanzivu na jugu Gaze.

"Izvodimo intenzivnu operaciju u oblasti Kan Junisa, koja će nastaviti da se širi", tvrdi Galant.

Associated Press

06.33 Više od 25.000 Palestinaca ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra

Najmanje 25.105 Palestinaca poginulo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je juče Ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontolom Hamasa.

U istom periodu povređen je najmanje 62.681 Palestinac, prenosi Rojters. U protekla 24 sata u Gazi je stradalo oko 178 Palestinaca, dok je njih 293 povređeno, dodaje se u saopštenju.

06.20 Netanjahu: Odbacujemo Hamasov zahtev za "predajom" Izraela u zamenu za taoce

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je sinoć da Izrael odbacuje Hamasove zahteve za "predajom" Izraela u zamenu za oslobađanje preostalih 136 talaca u Pojasu Gaze.

"Doveli smo kućama 110 talaca, ostajemo posvećeni da ih sve vratimo. Radim na tome 24 sata dnevno. Ali, da budem jasan: potpuno odbacujem predlog da se predamo Hamasovim monstrumima", rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer je dodao da u zamenu za oslobađanje talaca, Hamas traži "kraj rata, povlačenje izraleske vojske iz Pojasa Gaze, oslobađanje svih ubica i silovatelja jedinica Nukbe, i da se ostavi Hamas netaknut".

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

06.11 Hamas: Napad 7. oktobra bio je "neophodan korak"

Palestinska grupa Hamas saopštila je da je njen napad 7. oktobar na Izrael bio "neophodan korak" i "normalan odgovor" da bi se suprotstavila "svim izraelskim zaverama protiv palestinskog naroda". Hamas, u prvom javnom izveštaju na engleskom i arapskom jeziku na 16 strana, navodi da su se ipak dogodile "neke greške zbog brzog kolapsa izraelskog bezbednosnog i vojnog sistema, kao i haosa koji je izazvan duž graničnih oblasti sa Gazom".

U saopštenju Hamas, takođe, pozvao je na "prekid izraelske agresije, zločina i etničkog čišćenja koji su počinjeni nad celokupnim stanovništvom Gaze".

Komentari (0)

Svet