Fokus

Rusija izrazila zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

11:48

Rusija izrazila zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu
Andrej Rudenko - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izrazio je tokom posete Seulu ozbiljnu zabrinutost zbog nagle eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Ruska strana je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nagle eskalacije tenzija u regionu Korejskog poluostrva", navedeno je u saopštenju, prenosi TASS.

Rusko ministarstvo ocenjuje da je glavni izvor nagle eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu neodgovorna i provokativna politika zvaničnog Vašingtona.

"SAD zarad sopstvenih geopolitičkih ciljeva pokušavaju da gurnu regionalne saveznike u sprovođenje svojih agresivnih planova koji prete nepredvidivim posledicama, uključujući i one u vojnoj sferi", upozorilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se da je ruska strana potvrdila nameru da razvija obostrano korisnu saradnju sa Severnom Korejom u skladu sa normama međunarodnog prava, u interesu obe zemlje, kao i u cilju jačanja mira i stabilnosti u regionu. Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje prethodno je saopštilo da je Rudenko razgovarao sa južnokorejskim kolegom Čungom Bjung-Vonom o regionalnoj bezbednosti, ratu u Ukrajini i bilateralnim odnosima dve zemlje.

Čung je potvrdio "oštri stav" Južne Koreje prema rastućoj vojnoj saradnji Rusije sa Severnom Korejom i pozvao Moskvu da se "odgovorno ponaša", uputivši Rusiji poziv na saradnju kako bi se sprečilo bilo kakvo kršenje legitimnih prava južnokorejskih firmi i građana u Rusiji, navelo je južnokorejsko ministarstvo.

Komentari (0)

Svet