Fokus

OECD: Globalni ekonomski rast će u 2024. verovatno usporiti na 2,9 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

12:33

OECD: Globalni ekonomski rast će u 2024. verovatno usporiti na 2,9 odsto
OECD: Globalni ekonomski rast će u 2024. verovatno usporiti na 2,9 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Globalni ekonomski rast će u 2024. verovatno usporiti na 2,9 odsto sa 3,1 odsto u 2023. godini, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u svom februarskom izveštaju. U 2025. godini se očekuje globalni privredni rast od tri odsto, navodi se na sajtu te organizacije sa sedištem u Parizu.

Evrozonu u 2024. godini očekuje ekonomski rast od 0,6 odsto koji treba da ubrza na 1,3 odsto u 2025. godini.

Svetski ekonomski rast je pokazao svoju otpornost na pritiske u 2023. godini, a inflacija je opala brže nego što se očekivalo, dodaje se u izveštaju.

Rezultati su se, ipak, prilično razlikovali u raznim regionima i državama. U Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim tržišnim ekonomijama u nastajanju je zabeležen snažan rast, dok je u većini evropskih zemalja registrovano usporavanje privrede, ističe OECD.

Najnoviji indikatori ukazuju na izvesno usporavanje globalnog rasta pošto su posledice strožih finansijskih uslova i dalje primetne na kreditnim i stambenim tržištima, a svetska trgovina je i nadalje prigušena.

Napadi na brodove u Crvenom moru su naglo podigli troškove transporta i produžili vreme isporuke, poremetili rasporede proizvodnje i povećali pritisak na cene, navodi se u izveštaju.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj tvrdi da centralne banke treba da još neko vreme održavaju restriktivnu monetarnu politiku kako bi se obuzdali osnovni inflatorni pritisci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet