Fokus

Tramp traži intervenciju Vrhovnog suda povodom odbacivanja svog imuniteta

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

07:57

Tramp traži intervenciju Vrhovnog suda povodom odbacivanja svog imuniteta
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp obratio se Vrhovnom sudu SAD, tražeći da interveniše nakon što su niži sudovi odbacili njegov zahtev za imunitet od krivičnog gonjenja zbog navodnog pokušaja da poništi svoj poraz na predsedničkim izborima 2020. godine i da produži odlaganje suđenja protiv njega zbog tih optužbi.

Tramp tvrdi da je tada imao imunitet kao predsednik SAD, prenosi Rojters.Tramp je zatražio od sudija Vrhovnog suda da obustave sprovođenje presude Apelacionog suda u Vašingtonu o odbijanju njegovog zahteva za imunitet. 

Njegovi advokati uložili su hitnu žalbu Vrhovnom sudu, samo četiri dana nakon što su sudije saslušale Trampov zaseban apel da ostane u trci za predsedničke izbore.  

Suđenje Trampu pred federalnim sudom u Vašingtonu, koje je bilo planirano za 4. mart, je odloženo, a novi datum nije određen.

Tužioci su tvrdili da je Tramp delovao kao kandidat, a ne predsednik, kada je vršio pritisak na zvaničnike da ponište izborne rezultate i podstakao svoje pristalice da izvrše napad na Kapitol 6. januara 2021. godine i izvrše pritisak na Kongres da ne potvrdi pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet