Fokus

Tramp nema imunitet: Federalno žalbeno veće odlučilo da može da se sudi bivšem predsedniku SAD

Komentari

Autor: CNN

06/02/2024

-

17:41

Tramp nema imunitet: Federalno žalbeno veće odlučilo da može da se sudi bivšem predsedniku SAD
Tramp nema imunitet: Federalno žalbeno veće odlučilo da može da se sudi bivšem predsedniku SAD - Copyright Tanjug AP/Shannon Stapleton/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Donald Tramp nema imunitet na optužnice za navodne zločine koje je počinio tokom svog mandata u Beloj kući, kako bi "preokrenuo" rezultate izbora 2020. godine, odlučio je Federalni apelacioni sud u utorak.

Ova presuda će negativno uticati na njegovu odbranu u slučaju navodne opstrukcije predsedničkih izbora, koji je protiv njega pokrenuo specijalni advokat Džek Smit, piše CNN.

U svoju odbranu, Tramp je tvrdio da su postupci za koje ga Smit tereti bili deo njegovoih zvaničnih predsedničkih dužnosti, te da je stoga zaštićen od krivičnog gonjenja.

„U svrhu ovog krivičnog slučaja, bivši predsednik Tramp je postao građanin Tramp, sa pravima na odbranu poput bilo kog drugog optuženog. Svaki izvršni imunitet koji ga je možda štitio dok je bio predsednik više ga ne štiti od ovog krivičnog gonjenja“, napisao je sud.

Presuda tročlanog veća bila je jednoglasna, a dve sudije imenovao je predsednik Džo Bajden (Džulijana Mišel Čajlds i Florens Pen), dok je Karen Lekraft Henderson na tu poziciju postavio Džordž Buš Mlađi.

Trampov tim ima pravo da uloži žalbu direktno Vrhovnom sudu, ili da prvo zatraži takozvanu "en bank" reviziju na Apelacionom sudu, što znači da će slučaj biti ponovo saslušan, ali ovaj put od strane svih sudija Kolumbija distrikta (okruga prestonice Vašingtona).

Protiv Trampa je Smit napisao optužnicu u četiri tačke za opstrukciju izbora, uključujući zaveru da se prevare Sjedinjene Države i da se omete zvanični postupak. Bivši predsednik se izjasnio da nije kriv.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Tramp je tvrdio da je radio na „obezbeđivanju integriteta izbora“ u okviru svojih zvaničnih predsedničkih nadležnosti, pa je stoga imun na krivično gonjenje zbog pokušaja da se ponište izborni rezultati. Njegovi advokati su takođe tvrdili da je, zbog toga što je već oslobođen optužbi od strane Senata tokom postupka opoziva (impičmenta), Tramp automatski zaštićen zbog nemogućnosti dvostrukog gonjenja, te da ga Ministarstvo pravde sada ne može optužiti za istu stvar.

Očekuje se da će pitanje imuniteta na kraju završiti pred Vrhovnim sudom, što je jedan od nekoliko slučajeva koje će najviša sudska instanca u SAD pokrenuti u vezi sa Trampom ove godine.

Okružni sudija koji je nadgledao Trampov krivični slučaj u Vašingtonu odbacio je Trampove argumente o imunitetu u decembru, napisavši da mu to što je predsednik ne daje „doživotnu propusnicu za izbegavanje zatvora“. Tramp je ubrzo uložio sudu u Vašingtonu žalbu na tu odluku, a sud je pristao da ubrza reviziju.

Tramp: Odluka suda uništava američku naciju, predsednik mora da ima pun imunitet

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp poručio je danas da presuda suda u Vašingtonu po kojoj nema imunitet, "uništava američku naciju".

"Predsednik Sjedinjenih Država mora da ima pun imunitet kako bi mogao da radi ono ono što je dobro za našu zemlju. Ne sme se dozvoliti da ova presuda koja uništava američku naciju ostane na snazi", naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži TruthSocial, reagujući na odluku suda u Vašingtonu.

On je dodao da će, ukoliko ne bude poništena, odluka "strašno naškoditi" instituciji predsednika SAD i samoj državi.

"Predsednik će se plašiti da deluje iz straha od opake odmazde suprotne strane nakon što napusti funkciju. Znam, iz ličnog iskustva, jer upravo kroz to prolazim. To će postati političko oružje koje će se koristiti za mešanje u izbore", naveo je Tramp.

Očekuje se da će Tramp da se žali na presudu, što znači da bi slučaj mogao da dospe do Vrhovnog suda, gde konzervativci imaju većinu 6:3. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet