Fokus

Izraelski analitičar rekao da "Netanjahu želi mrtve taoce", pa se pokajao, ali kasno - pokrenuta istraga

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Al Jazzera

14/02/2024

-

14:11

Izraelski analitičar rekao da "Netanjahu želi mrtve taoce", pa se pokajao, ali kasno - pokrenuta istraga
Izraelski analitičar rekao da "Netanjahu želi mrtve taoce", pa se pokajao, ali kasno - pokrenuta istraga - Copyright Tanjug/AP/Ronen Zvulun

veličina teksta

Aa Aa

U Izraelu je otvorena istraga zbog analitičara koji je rekao da Netanjahu "ne želi da se taoci vrate živi".

Analitičar Gil Tamari je kazao da Benjamin Netanjahu želi da taoci umru kao mučenici iz svojih ličnih razloga, prenosi Al Jazeera.

List Haaretz navodi da je izraelska televizijska regulatorna uprava pokrenula istragu protiv Channela 13 zbog komentara jednog njegovog analitičara, u kojem je tvrdio da premijer Netanjahu “ne želi povratak živih talaca (koji se nalaze u Gazi)".

List piše da je odluka organa – koji reguliše i nadzire komercijalno emitovanje u Izraelu – usledila posle  komentara analitičara Gila Tamarija u ponedeljak, u jutarnjim vijestima Channela 13, a tokom rasprave o pregovorima i novom sporazumu o razmeni zatvorenika s Hamasom.

Tamari, koji je poznat po svojim kritikama na račun Netanjahua i njegove desničarske vlade, rekao je: 

"Pre mesec dana sam rekao da Netanjahu ne oseća potrebu za oslobađanjem talaca. On želi da oni umru kao mučenici zbog ličnih razloga", rekao je on i dodao:

"Nemojmo zaboraviti da se on protivi dogovoru koji je, zapravo, odobrio šef Mosada, a on je bio taj koji mu je dozvolio da zaključi takav dogovor… Netanjahu ne želi davrati taoce žive. To moramo da razumemo i prihvatimo".

Izvinjenje (ni)je prihvaćeno

Tamari se kasnije pojavio na istom kanalu i izvinio za svoj prethodni komentar, rekavši: 

"Želim da povučem svoj raniji govor u kojem sam implicirao da premijer želi da ubije taoce. Uprkos veoma oštrim kritikama koje sam uputio Netanjahuu i vladi, i bez umanjivanja te kritike, moj izbor reči je bio neprikladan. Zaista, ne verujem da Netanjahu želi mrtve taoce i kajem se zbog svojih izjava".

Kanal je izvestio o svojoj suspenziji analitičara na nekoliko dana zbog njegovih izjava, ali to nije sprečilo Regulatornu upravu za televizijsko emitovanje da nastavi istragu, koja bi mogla dovesti i do izricanja novčane kazne kanalu.

List Haaretz citirao je izjavu stranke Likud, koju vodi Netanjahu, objavljenu nakon Tamarijevog izvinjenja, u kojoj se kaže: "Imamo premijera Netanjahua koji je već oslobodio 110 talaca i radi na oslobađanju ostalih, a Gil Tamari se usuđuje da kaže da on (premijer) želi da taoci umru. Hamasu nisu potrebni sopstveni mediji dok ima Channel 13".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet