Fokus

"Izbegavanje eskalacije u Ukrajini i na Bliskom istoku ključno": Sijarto o mogućem izbijanju Trećeg svetskog rata

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

10:20

"Izbegavanje eskalacije u Ukrajini i na Bliskom istoku ključno": Sijarto o mogućem izbijanju Trećeg svetskog rata
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Najvažniji međunarodni zadatak trenutno je da se izbegne eskalacija rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, upozoravajući da bi, ukoliko se bilo koji od tih sukoba proširi na druge zemlje, mogao lako dovesti do trećeg svetskog rata.

"Nekoliko međunarodnih organizacija nije uspelo kada je reč o stvaranju mira poslednjih godina", rekao je Sijarto, koji se nalazi u poseti Njujorku, u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk. 

Evropska unija i druge organizacije, prema njegovim rečima, pokazale su se neefikasnim u pomeranju rata u Ukrajini ka miru u poslednje dve godine.Umesto mira, tu su isporuke oružja koje produžavaju sukob i dovode do više žrtava, dodao je Sijarto, prenosi Mit.

U međuvremenu, Sijarto je rekao da je globalna borba protiv terorizma zadobila "veliki udarac" prošlog oktobra kada je Hamas lansirao hiljade raketa na Izrael. 

On je rekao da je uspeh izraelskih protivterorističkih operacija globalni interes, ističući važnost zaštite civila i oslobađanja talaca.

"Ujedinjene nacije predstavljaju poslednju nadu za sprečavanje eskalacije u Ukrajini i na Bliskom istoku", ocenio je Sijarto dodajući da je uverio generalnog sekretara UN Atonia Gutereša da će Mađarska u cilju uspostavljanja mira pružiti svu podršku UN.

Sijarto je podsetio da je Mađarska krajem januara uplatila poslednju ratu svog doprinosa kao država članica za ovu godinu, što je, kao je istakao, čini jednom od zemalja koja obezbeđuje efikasno funkcionisanje organizacije, što se, prema njegovim rečima ne može reći za sve članice, napominjući da postoji "bogata i moćna zemlja" koja budžetu UN duguje stotine miliona dolara.

Prema rečima Sijarta, UN su ključna organizacija, jer su obezbedile platformu za komunikaciju čak i između nacija koje su u međusobnom ratu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet