Fokus

Japan po drugi put odbio da izda vizu autoru memoara "Dnevnik iz Gvantanama" i bivšem zatvoreniku

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2024

-

22:50

Japan po drugi put odbio da izda vizu autoru memoara "Dnevnik iz Gvantanama" i bivšem zatvoreniku
Japan po drugi put odbio da izda vizu autoru memoara "Dnevnik iz Gvantanama" i bivšem zatvoreniku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanska vlada ponovo je odbila da izda vizu međunarodno priznatom mauritanskom autoru Mohamedu Slahiju, koga su Sjedinjene Američke Države ranije bez optužnice držale u pritvoru 14 godina u zatvoru Gvantanamo na Kubi, rekli su danas izvori koji su upoznati sa tom situacijom.

Autor memoara "Dnevnik iz Gvantanama" koga su SAD uhapsile zbog sumnje da je povezan sa trerorističkom grupom Al-Kaida, planirao je da poseti Japan u martu kako bi održao predavanje.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da smatra da Slahi nije ispunio uslove za izdavanje vize, ali nije iznelo više detalja, prenosi Kjodo.

Japan je 53-godišnjem autoru prošlog meseca po drugi put odbio da da odobrenje za ulazak u tu zemlju, pošto mu je prvi put viza odbijena pre četiri godine.

Početkom 1990-ih, Slahi je u Avganistanu prošao borbenu obuku Al-Kaide, koja je u to vreme navodno dobijala podršku Centralne obaveštajne agencije, ali je kasnije tvrdio da je prekinuo veze sa grupom.

On je uhapšen u Mauritaniji u novembru 2001. godine, dva meseca posle terorističkih napada u SAD 11. septembra, zbog sumnje da je povezan sa Al Kaidom. 

Gotovo godinu dana kasnije, u avgustu 2002. godine, prebačen je u Gvantanamo kroz kontroverzni proces predaje, podseća Kjodo.

Slahi je tokom mučenja priznao da je imao veze sa Al-Kaidom, ali je američki savezni sud odobrio njegovo puštanje, jer je smatrao da je priznanje dao pod prinudom.

Vlada SAD je na kraju odlučila da on više ne predstavlja pretnju i pušten je na slobodu 17. oktobra 2016. godine.

Tokom boravka u zatvoru, Slahi je napisao memoare koji su pod naslovom "Dnevnik iz Gvantanama" objavljeni u januaru 2015. godine i potom prevedeni na više od 20 jezika.

Film zasnovan na njegovoj knjizi pod nazivom "Mauritanac" objavljen je šest godina kasnije.
Slahi od 2021. godine boravi u Holandiji, dobitnik je mirovnih nagrada i učestvovao na simpozijumima o ljudskim pravima širom Evrope.

Japanska vlada obično odbija vize osobama sa krivičnim dosijeom, koje su u zatvoru provele godinu dana ili više, ili ako se smatra da one predstavljaju pretnju interesima ili javnom blagostanju Japana.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet