Fokus

Pozivi Kuomu da podnese ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, Bela kuća: Zaključci istrage su "odvratni"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico

05/08/2021

-

18:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je petomesečna istraga potvrdila navode 11 žena da ih je guverner Njujorka Endrju Kuomo seksualno uznemiravao, vrh države poziva Kuoma da podnese ostavku. Podršku Kuomu uskratili su najviši zvaničnici zemlje.

Naime, 11 žena optužilo je guvrnera da ih je dodirivao, ljubio ili im upućivao sugestivne komntare, objavila je tužiteljka Leticija Džejms. Ona za sada nije najavila konkretni pravni postupak protiv Kuoma.

Iako je Kuomo negirao ove optužbe, vrh Demokratske partije vrlo brzo nakon što je tužiteljka iznela rezultate istrage uskratio je podršku Kuomu. Najpre je to uradila predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, a potom i predsednik Sjedinenih Američkih Država Džo Bajden.

"Mislim da bi trebalo da podnese ostavku. Ako je državi tužilac zaključio da su tačni navodi iz marta, ja preporučujem da podnese ostavku", rekao je Bajden.

Povodom ovog izveštaja oglasila se i Bela kuća, ocenom da su zaključci istrage "odvratni".

Ubrzo nakon Bajdena, oglasio se i predsednik skupštine Karl Hesti koji je u saopštenju naveo da je spreman da ubrza istragu o opozivu Kuoma, u nadi da će ga razrešiti dužnosti.

U tom slučaju, Kuomo, koji je na fukciji guvernera Njujorka od 2011. godine, bio bi suočen sa suđenjem u amerčkom Senatu.

Od guvernera više država do Kuomovih saveznika u Njujorku, činilo se da su demokrate spremne da zatvore knjigu o guverneru za koga se mislilo da je predsednički kandidat, piše Politico.

Takođe, u celoj aferi pominje se i ime njegovog rođenog brata, uticajnog voditelja CNN-a, Krisa Kuoma. Naime, navodi se da je on davao svom bratu savete u vezi sa medijskim ponašanjem, kada se saznalo da će izbiti ova afera.

Tanjug AP/Richard Drew

 

Trenutno nema puno onih koji podržavaju Kuoma. Ipak, među onima koji su stali na njegovu stranu je nekadašnji guverner Njujorka i bivši advokat Donalda Trampa, Rudi Đulijani.

On kaže da bi Kuomu trebalo da se sudi pred pravosudnim organima, a ne u medijima.

Endrju Kuomo je treći američki političar koji se suočava sa ozbiljnim optužbama, a koji odbija da ode sa svoje funkcije. Prethodna dvojica u novijoj istoriji, koji su takođe odbijali da podnesu ostavku bili su Bil Klinton i Donald Tramp.

Svi ostali koji su bili optuživani su se povlačili kada su ovakve ili slične optužbe izbijale na videlo.
Ipak, očekuje se da će izveštaj državnog tužioca odigrati važnu ulogu u odluci da li će Kuomo biti opozvan sa mesta guvernera.

Kuomo negira optužbe

Podsetimo, advokati su, u sklopu istrage, razgovarali sa 179 ljudi i prikupili više od 79.000 dokaza, preneo je CNN.

Guverner Njujorka Endru Kuomo oglasio se snimljenom izjavom, u kojoj je negirao optužbe državnog tužilaštva.

On je izjavio da "nikada nikoga nije neprikladno dodirnuo ili učinio neprimeren seksualni gest", preneo je AP.

"Želim da znate direktno od mene da nikoga nisam dodirivao na neprikladan način ili napravio neprimeren seksualni gest. Imam 63 godine i čitav svoj život zrelog čoveka sam proživeo u fokusu javnosti. To jednostavno nisam ja, nikada nisam bio takav", poručio je Endrju Kuomo.

Komentari (0)

Svet