Fokus

Sudbonosni dan za Džulijana Asanža: Od presude u Londonu moglo bi da zavisi izručenje uzbunjivača Americi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2024

-

15:10

Sudbonosni dan za Džulijana Asanža: Od presude u Londonu moglo bi da zavisi izručenje uzbunjivača Americi
Sudbonosni dan za Džulijana Asanža: Od presude u Londonu moglo bi da zavisi izručenje uzbunjivača Americi - Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Borba osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da izbegne izručenje Sjedinjenim Američkim Državama približava se kraju, više od decenije nakon što je otišao u prinudni egzil, suočen sa optužbama za špijunažu.

Britanski sud zakazao je dvodnevno ročište tokom kog će se raspravljati o opravdanosti njegovog zahteva da sud blokira njegovu ekstradiciju. Ukoliko sud ne dozvoli Asanžu da se žali drugostepenim organima, ovog puta odluka o izručenju mogla bi da bude konačna. 

Amerika tereti osnivača Vikiliksa da je svoju platformu koristio da objavi niz poverljivih dokumenata i državnih tajni, dok on pokušava da dokaže opravdanost svojih postupaka.

Asanž inače nije prisustvovao jučerašnjem ročištu jer se nije osećao dobro, a njegova supruga Stela tvrdi da je presuda za njega "pitanje života i smrti", jer su godine provedene u zatočeništvu ostavile su traga na njegovom fizčkom i mentalnom zdravlju.

Mnogi strahuju da bi njegovo zdravstveno stanje moglo dodatno da se pogorša ukoliko dođe do izručenja, a na britanske vlasti apelovao je i Edvard Snouden, još jedan američki uzbunjivač, koji je poručio "svakom političaru i novinaru" da više ne mogu da spasu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara, "ali da mogu da spasu Asanža".

 

 

Njegov advokat Edvard Ficdžerald rekao je pred sudom da prethodne presude sadrže "pravne greške" i da su američke optužbe protiv njegovog klijenta "političke".

On tvrdi da je njegov klijent razotkrio "ozbiljan državni kriminal" i da se "on krivično goni zbog uobičajene novinarske prakse otkrivanja i objavljivanja poverljivih informacija".

Međutim, vlasti SAD tvrde da je Asanž, objavom poverljivih dokumenata američke vojske ugrozio živote agenata i da za to nema izgovora.

Nastavak suđenja zakazan je za danas, kada će se sudu obratiti američki advokati. 

Za šta je optužen Džulijan Asanž?

Stručnjak za računare, poreklom iz Australije, koji sada ima 52 godine, optužen je u Sjedinjenim Američkim Državama za objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata na svojoj platformi Vikiliks 2010. i 2011. godine.

AP/Matt Dunham, File

 

On se tereti da je zajedno sa vojno-obaveštajnom analitičarkom Čelsi Mening hakovao sistem Pentagona i objavio tajna dokumenta o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Ako bude osuđen za špijunažu i krivično delo zloupotrebe kompjutera, po zakonu bi mogao da dobije i do 175 godina zatvora.

Međutim, uzbunjivač i njegove mnogobrojne pristalice koje je stekao tokom prethodnih godina, kažu da je on postupio kao novinar koji je otkrio pogrešne poteze američke vojske, te da ga štiti Prvi amandman američkog ustava koji garantuje slobodu medija.

Iako je optužnica protiv Asanža objavljena 2019. godine, njegova sloboda je ograničena više od 10 godina.

Nakon što je sud u Engleskoj odlučio da Asanž mora biti izručen Švedskoj zbog istrage za silovanje koja je pokrenuta u toj zemlji, on je 2012. godine potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i dobio je politički azil.

Ipak, britanska policija ga je uhapsila 2019. godine kada je vlada Ekvadora okončala njegov status azilanta zbog toga što se 2012. nije pojavio na sudskom ročištu.

Iako su optužbe za silovanje u međuvremenu odbačene u Švedskoj, Asanž je ostao u londonskom zatvoru Belmarš dok se odlučuje o njegovoj ekstradiciji Americi.

Sudija u Londonu je blokirao njegov transfer u SAD zbog verovatnoće da bi u američkom zatvoru mogao da izvrši samoubistvo.

Ima li osnova za Asanžovu žalbu?

Asanžovi advokati zasnovali su žalbu na tvrdnjama da bi njegova ekstradicija bila kršenje sporazuma koji su potpisale Velika Britanija i SAD, a koji zabranjuje izručenje političkih zatvorenika.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Ficdžerald je u pisanoj argumentaciji dostavljenoj sudu naveo da je slučaj "bez presedana", jer tužilaštvo traži da se kriminalizuje primena uobičajene novinarske prakse pribavljanja i objavljivanja istinitih poverljivih informacija koje su od najočiglednijeg i najvažnijeg javnog interesa".

Drugi advokat Mark Samers osporio je sve dokaze koji su izloženi na prvostepenom ročištu kada se odlučivalo o izručenju.

On je curenje podataka iz američkih bezbednosnih agencija nazvao "rutinom" i da je veliki broj novinara izgradio karijere zahvaljujući takvoj praksi, a da niko od njih nikad zbog toga nije procesuiran.

Prethodno je istakao da je Amerika planirala da kidnapuje i ubije Asanža dok je sedam godina bio u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Advokati upozoravaju da, ukoliko bude izručen, postoji "stvarni rizik od toga da će biti žrtva flagrantnog kršenja pravde".

Šta o tome kaže Amerika?

Američka strana imaće priliku da danas usmeno izloži svoje argumente, ali u pisanom podnesku optužuje Asanžove advokate da "konzistentno i ponavljano pogrešno interpretiraju" ovaj slučaj.

Džejms Luis, predstavnik SAD, kaže da se osnivaču Vikiliksa ne sudi "samo za objavljivanje", nego i za zavereništvo sa uzbunjivačicom Čelzi Mening, da nezakonito pribavi dokumente o kojima je reč, tvrdeći da je time "nesumnjivo počinio ozbiljno krivično delo, a da je zatim objavio imena svojih izvora (čime je te pojedince izložio ozbiljnom riziku".

Šta će se desiti ako Asanž pobedi, a šta ako izgubi?

Asanžovi advokati traže da se saslušanje produži, kako bi mogli jasnije da izraze svoje argumente, pre donošenja odluke, ali ako sudija odbije da produži ročište, sve pravne mogućnosti pred londonskim sudom za njegovo zadržavanje u Britaniji biće iscrpljene. Međutim, postoji još jedan način da prolongira izručenje, ako sadašnji postupak ne bude uspešan, a to je da na njegov zahtev interveniše Evropski sud za ljudska prava.

Ukoliko ništa od toga ne urodi plodom, Asanž će biti isporučen Americi.

U kakvom je stanju Asanž?

Krhko zdravlje osnivača Vikiliksa izazvalo zabrinutost njegovih pristalica, a njegova supruga odavno upozorava da je njegovo prerano starenje zbog dugogodišnje zatočenosti ostavilo traga na njegovom duhu i telu.

AP Photo/Alastair Grant

Asanžova supruga Stela na protestima

Uzbunjivač je inače imao blaži moždani udar u oktobru 2021. a u decembru je bio toliko bolestan, da mu je od jakog kašlja puklo jedno rebro.

Još i pre nego što će u zarobljeništvu pod još nerazjašnjenim okolnostima život izgubiti još jedan čuveni politički zarobljenik Aleksej Navaljni, francuski umetnik ruskog porekla Andrej Molodkin zapretio je da će uništiti slike Pabla Pikasa, Endija Vorhola i drugih čuvenih slikara, ukoliko Asanž umre u zatvoru.

On tvrdi da je stavio slike u 29 tona težak sef, koji je povezan sa dva bureta - jednim sa kiselinom, a drugi sa katalizatorom, koji ako se zajedno upumpaju u sef, mogu potpuno da unište sva remek-dela.

Umetnika je podržala i Asanžova žena Stela.

"Brinem za njega svaki put kad se razboli. Mentalni pritisak je ogroman", rekla je ona.

Par se venčao u zatvoru Belmarš pre gotovo dve godine, a imaju dvojicu sinova - Gabrijela i Maksa, koji su začeti tokom Asanžovog boravka u ambasadi.

Komentari (0)

Svet