Fokus

Supruga Džulijana Asanža o mogućem izručenju SAD: To je pitanje života i smrti, on je već u opasnosti

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2024

-

16:40

Supruga Džulijana Asanža o mogućem izručenju SAD: To je pitanje života i smrti, on je već u opasnosti
Supruga Džulijana Asanža o mogućem izručenju SAD: To je pitanje života i smrti, on je već u opasnosti - Copyright Tanjug AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Za osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža pitanje je života i smrti predstojeće saslušanje pred Višim sudom u Londonu povodom njegove žalbe na presudu o izručenju SAD, izjavila je danas Asanžova supruga Stela.

''Njegovo zdravlje se pogoršava, i psihički i fizički. Život mu je u opasnosti svakog dana koji provodi u zatvoru. Ako bude izručen, umreće'', rekla je Stela Asanž na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Ona je dodala da će podneti zatev Evropskom sudu za ljudska prava da zabrani izručenje ako odluka Višeg suda u Londonu ne bude preinačena na saslušanju sledeće nedelje.

Britanija je odobrila izručenje Asanža SAD 2022. godine.

Prethodno je u januaru 2021. londonski sud doneo presudu da Asanž ne treba da bude izručen jer je njegovo mentalno zdravlje u toliko lošem stanju da bi bio u opasnosti od samoubistva ako bi bio u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću u SAD, ali je ta odluka promenjena nakon žalbe američkih vlasti koje su dale niz uveravanja da će Asanža adekvatno tretirati.

Tanjug AP/Kin Cheung

 

Portal Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata i diplomatskih depeša, za šta američki tužioci tvrde da je ''ozbiljno ugrozilo'' živote američkih zvaničnika, dok Asanžove pristalice tvrde da je on ''žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD''.

Asanž je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pre nego što je zatvoren 2019. zbog kršenja uslova kaucije, nakon čega je prebačen u zatvor u Londonu.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet