Fokus

Albaneze podržao predlog da se Džulijan Asanž vrati u Australiju

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2024

-

09:40

Albaneze podržao predlog da se Džulijan Asanž vrati u Australiju
Džulijan Asanž - Copyright AP/Matt Dunham, File

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Australije Entoni Albaneze podržao je predlog za povratak osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u tu zemlju, uoči saslušanja o njegovom izručenju SAD-u iduće sedmice u Londonu i pozvao Vašington da odustane od izručenja i pusti Asanža na slobodu.

Za takav predlog nezavisnog poslanika Endrua Vilkija, donji dom australijskog parlamenta u sredu je glasao da se Asanž vrati u Australiju sa 86 "za" i 42 "protiv", nakon što je predlog podržala laburistička vlada, preneo je Rojters.

Vilki je rekao da je reč o "snažnom političkom signalu upućenom britanskoj i američkoj vladi". Američki zvaničnici traže da im Britanci izruče Asanža. On se trenutno nalazi u britanskom pritvoru, a američki sudovi optužili su ga zbog toga što je Vikiliks objavio poverljive američke vojne i diplomatske spise. 

Britanci su pristali na njegovo izručenje, a Australijanac Asanž je iskoristio poslednje pravno sredstvo da to pokuša da zaustavi. 

Javno saslušanje biće održano 20. i 21. februara kada će dvoje sudija razmotriti raniju presudu koja je Asanžu zabranila žalbu. Vilki je najavio da će otputovati u London na saslušanje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet