Fokus

Bivši inženjer CIA osuđen na 40 godina zatvora zbog otkrivanja informacija Vikiliksu

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

08:34

Bivši inženjer CIA osuđen na 40 godina zatvora zbog otkrivanja informacija Vikiliksu
Tanjug/AP/Carolyn Kaster - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Bivši softverski inženjer američke Centralne obaveštajne agencija CIA Džošua Šulte, koji je otkrio najviše poverljivog materijala te agencije u istoriji, osuđen je na 40 godina zatvora. Šulte (35) je u četvrtak osuđen zbog organizovanja najvećeg curenja poverljivog materijala u istoriji CIA, a te informacije je otkrio Vikiliksu, objavio je ABC News.

Federalni tužioci su naveli da je curenje poverljivih informacija imalo katastrofalne posledice po CIA i da u Šulteovom postupku nije bilo altruističkog motiva.

Tužioci tvrde da je to bio čin osvete nadređenima koji su ga premestili na drugo radno mesto, ukinuli neke od njegovih IT privilegija i kritikovali ga zbog njegovog ponašanja.

Američki sud je u avgustu uglavnom potvrdio optužnicu protiv Šultea za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji CIA, dok je odbačena optužba za opstrukciju.

Šulte je osuđen u julu 2022. godine po četiri tačke za špijunažu i hakovanje kompjutera i po jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), nakon što je prosledio poverljive materijale Vikiliksu.

Vikiliks je u martu 2017. godine počeo da objavljuje materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitujući njihovu elektroniku i računarske mreže.

CIA je saopštila da je Šulte "direktno ugrozio osoblje, programe i imovinu Agencije i ugrozio nacionalnu bezbednost SAD". Šulte je prošlog septembra takođe osuđen za posedovanje dečje pornografije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet