Evropa

Evropski sud za ljudska prava osudio Litvaniju da je prekršila zakone i omogućila nehumano postupanje CIA

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2024

-

09:16

Evropski sud za ljudska prava osudio Litvaniju da je prekršila zakone i omogućila nehumano postupanje CIA
Evropski sud za ljudska prava osudio Litvaniju da je prekršila zakone i omogućila nehumano postupanje CIA - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Litvanija je prekršila evropske zakone o ljudskim pravima dozvoljavajući američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciiji (CIA) da navodnog osumnjičenog za 11. septembar podvrgne "nečovečnom postupanju" u tajnom centru za ispitivanje u toj baltičkoj zemlji, presudio je Evropski sud za ljudska prava (ECHR).

U odluci suda navodi se da je Mustafa Ahmed Adam al-Havsavi izneo više pritužbi na mučenje, zlostavljanje i nepriznato pritvaranje u periodu 2005-2006, kada je držan u tajnom objektu u Litvaniji kojim je upravljala CIA.

Havsavi se sada nalazi u pritvoru u zalivu Gvantanamom pod sumnjom da je bio finansijski menadžer Al Kaide, navodi londonski "Gardijan".

Dok je držan u Litvaniji, Havsavi je prošao kroz izuzetno oštar režim pritvora, uključujući samicu, kontinuiranu upotrebu okova za noge i izlaganje buci i svetlosti.

"Kumulativni efekti takvog pritvorskog režima bili su nehumano postupanje u smislu (Evropske) konvencije (o ljudskim pravima), što su vlasti Litvanije omogućile saradnjom sa CIA-om", navodi se u saopštenju ECHR.

Zamoljena za komentar, ambasada Litvanije u Vašingtonu je ukazala na članak "Baltik njuz servisa" u kome se citira ministarstvo pravde u Vilnjusu da će Litvanija ispoštovati odluku suda da Havsaviju dodeli 100.000 evra nadoknade.

Litvanija pomogla prebacivanje Havsavija

Sudsko veće je jednoglasno zaključilo da je došlo do kršenja zabrane neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili istrage, zato što Litvanija nije efikasno istražila Havsavijeve navode, i zbog "njenog saučesništva u CIA-inom tajnom programu za pritvorenike".

Veće je, takođe, smatralo da je bilo kršenja članova koji se odnose na pravo na pravično suđenje i život, kao i na ukidanje smrtne kazne, kako se navodi u saopštenju za javnost, jer je Litvanija pomogla prebacivanje Havsavija "sa svoje teritorije uprkos stvarnom riziku da bi se mogao suočiti sa flagrantnim uskraćivanjem pravde i smrtnom kaznom".

U saopštenju se navodi da je sudsko veće smatralo da je bilo kršenja prava na slobodu i bezbednost, prava na poštovanje privatnog života i prava na efikasan pravni lek.

Sud je rekao da je dobio ključne informacije iz izveštaja američkog Senata iz 2014. u kojem se navodi da je CIA ispitivanje osumnjičenih za terorizam Al Kaide u tajnim zatvorima bilo brutalnije nego što je rečeno kreatorima politike i da je u nekim slučajevima predstavljalo mučenje koje nije uspelo da generiše efikasne obaveštajne podatke.

Portparol CIA je rekao: "Iako ne komentarišem konkretan slučaj, primetio bih da je CIA-in program pritvora i ispitivanja okončan 2009."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa