Aktuelno iz kulture

Slike kao taoci: Umetnik preti da će uništiti dela Pikasa i Vorhola, ako Džulijan Asanž umre u zatvoru

Komentari

Autor: Sky News

14/02/2024

-

22:05

Slike kao taoci: Umetnik preti da će uništiti dela Pikasa i Vorhola, ako Džulijan Asanž umre u zatvoru
Džulijan Asanž - Copyright AP/Matt Dunham, File

veličina teksta

Aa Aa

Jedan francuski umetnik ruskog porekla zapretio je da će uništiti slike Pabla Pikasa, Endija Vorhola i drugih čuvenih slikara, ukoliko osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž umre u zatvoru.

Umetnik Andrej Molodkin, umetnik koji živi na jugu Francuske, planira da uništi umetnine vredne 45 miliona dolara, koje su mu donirane. 

On tvrdi da je stavio slike u 29 tona težak sef, koji je povezan sa dva bureta - jednim sa kiselinom, a drugi sa katalizatorom, koji ako se zajedno upumpaju u sef, mogu potpuno da unište sva remek-dela.

Inicijativu ovog umetnika, nazvanu "Mrtvačev prekidač", podržala je Asanžova supruga Stela.

profimedia

Andrej Molodkin

"U katastrofalno vreme u koje živimo, kada ima tako puno ratova, uništiti umetničko delo je veći tabu nego uništiti život čoveka. Otkad je Asanž u zatvoru, sloboda izražavanja, govora, informisanja, je još više potiskivana", rekao je Molodkin za Sky News.

Asanž, osnivač sajta Vikiliks, trenutno je u zatvoru u Velikoj Britaniji, gde čeka presudu na svoju žalbu protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi trebalo da se suoči sa optužbama za špijunažu. O poslednjoj žalbi odlučivaće se krajem ovog meseca.

Vikiliks (WikiLeaks) je objavio na hiljade dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, a Asanž se tereti da je zajedno sa bivšom analitičarkom vojne obaveštajne službe Čelzi Mening nezakonito pribavio i objavio poverljive dokumente koji bi mogli da "nanesu nepopravljivu štetu Sjedinjenim Državama ili koji bi mogli da stranim zemljama donesu prednost". Asanž negira da je učinio bilo šta pogrešno.

Molodkin tvrdi da je njegov sef povezan sa tajmerom koji mora da se ponovo podesi svakog dana, a ako do toga ne dođe, supstance iz oba bureta će procuriti u sef uništiti sva umetnička dela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura