Fokus

Ministri spoljnih poslova Japana i Južne Koreje zabrinuti zbog "komšija":Tema razgovora pretnje Pjongjanga

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

23:41

Ministri spoljnih poslova Japana i Južne Koreje zabrinuti zbog "komšija":Tema razgovora pretnje Pjongjanga
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom današnjeg susreta u Brazilu, japanski i južnokorejski ministri spoljnih poslova saglasili su se da nastave da rade zajedno na rešavanju pitanja vezanih za Severnu Koreju, saopštila je japanska vlada.

Ministri spoljnih poslova dve zemlje susreli su se na marginama sastanka ministara spoljnih poslova G20, prvi put otkako je prošlog meseca novi ministar spoljnih poslova Južne Koreje Čo Tae Đul preuzeo dužnost, prenosi agencija Kjodo.

Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava i njen kolega iz Južne Koreje Čo Tae Đul su se sastali nakon što su ranije prošlog meseca tokom telefonskih razgovora potvrdili da dve zemlje dele ozbiljnu zabrinutost u vezi sa nizom "provokativnih akcija" Severne Koreje koje su u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, kao što su probna lansiranja balističkih projektila.

Odnosi Tokija i Seula, koji su se pogoršali krajem 2010-ih, a početkom 2020-ih dospeli na najgori decenijski nivo, pokazuju značajne znake poboljšanja otkako je južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol preuzeo dužnost u maju 2022. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet