Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelske snage ponovo ušle u bolnicu Naser u Kan Junisu, Huti pogodili britanski teretni brod

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2024

-

07:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 139 dana. Član izraelskog Ratnog kabineta Beni Ganc izjavio je da su u toku novi pokušaji postizanja dogovora o primirju i oslobađanje talaca koje drži Hamas. On je dodao da je Izrael spreman za ofanzivu na južni grad Gaze, Rafu, tokom predstojećeg svetog muslimanskog posta Ramazana, uprkos širokom međunarodnom protivljenju toj akciji. Istovremeno, nekoliko izraelskih projektila pogodilo je stambenu četvrt siriskog glavnog grada Damaska, dok su u napadu IDF na jug Libana ubijene žena i devojčica.

Ključni događaji: 

  • Ganc: Ima znakova napretka u pregovorima o oslobađanju talaca
  • Kneset odlučio: Nema priznavanja palestinske države
  • Pauzirane isporuke hrane UN-a severnoj Gazi
  • SANA: Nekoliko izraelskih projektila pogodilo stambenu četvrt Damaska
  • Bezbednosni izvori: U izraelskom napadu na jug Libana poginule žena i devojčica
  • Od početka rata uhapšeno 7.150 Palestinaca u Zapadnoj obali

    Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.22 Izrael šalje delegaciju u Pariz na pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca

Ratni kabinet Izraela poslaće delegaciju u Pariz na pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre u ratu sa palestinskom militantnom grupom Hamas, preneo je danas Tajms of Izrael.

U kabinetu su se odlučili na takav korak nakon što je utvrđeno da su pripadnici Hamasa pokazali određenu fleksibilnost u vezi sa uslovima okvirnog sporazuma i zbog toga što SAD traže da do njega dođe. 

22.09 Kirbi: Izaslanik SAD za Bliski istok održao konstruktivne sastanke o Gazi

Izaslanik SAD za Bliski istok Bret Mekgurk održao je konstruktivne sastanke u Egiptu i Izraelu, rekao je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, On je dodao da Vašington ostaje u potpunosti posvećen postizanju dogovora o taocima u zamenu za produženu pauzu u sukobu Izraela i Hamasa.

U razgovoru sa novinama, Kirbi nije potvrdio izveštaje portala Akios u kojem se tvrdi da će se direktor američke Centralno- obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns u Parizu sastati sa zvaničnicima Katara, Egipta i Izraela, prenosi Rojters. "Ne mogu da potvrdim konkretne izveštaje, ali vas uveravam da su razgovori u toku", rekao je Kirbi.

22.07 Najmanje 23 Palestinca ubijena u izraelskim napadima na Gazu

Najmanje 23 Palestinca ubijena su danas u izraelskom bombardovanju kuća u centralnoj Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te enklave.

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da je u poslednja 24 sata ubijeno 97 osoba, a da se 132 povređene u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

22.05 Jedna osoba poginula, četiri ranjene u izraelskom napadu na kamp u Dženinu

Jedna osoba poginula je danas, a četiri su ranjene u vazdušnom napadu Izraela na izbeglički kampu u gradu Dženin na Zapadnoj obali, saopštile su palestinske vlasti.

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave saopštilo je da je jedna od ranjenih osoba u kritičnom stanju, prenosi Vafa. U saopštenju se navodi da su izraelske snage pogodile vozilo u kampu u Dženinu.

20.54 Izraelske snage ušle u bolnicu Naser u Kan Junisu

Izraelske snage ponovo su danas ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

U saopštenju se navodi da su u kompleks bolnice ušla četiri izraelska transportera, prenosi Al Džazira.

Prethodno je ministarstvo saopštilo da su izraelske snage izvršile raciju na medicinski kompleks Naser i da su se ubrzo nakon toga povukle i zauzele pozicije oko bolnice.

18.19 SAD: Huti pogodili britanski teretni brod, ima manjih povreda

Dve rakete jemenskih Huta pogodile su danas britanski teretni brod u Crvenom moru, što je uzrokovalo štetu i jedna osoba je lakše povređena, saopštila je američka vojska. Ranije danas, SAD su oborile šest dronova Huta u Crvenom moru nakon što su identifikovani kao pretnja za američke i ratne brodove saveznika Vašingtona saopštila je Centralna komanda SAD u objavi na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

18.15 Borelj: Evropa smatra da je dvodržavno rešenje jedini put ka miru u Gazi

Ministri spoljnih poslova iz grupe G20, koja se sastala u Brazilu kako bi razgovarala o tenzijama u svetu, složili su se o pitanju potrebe dvodržavnog rešenja kao jedinog puta ka miru u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je danas evropski šef politike Žozep Borelj.

"Nisam čuo da je iko protiv toga. Postoji snažan zahtev za dvodržavnim rešenjem. To je konsenzus među nama“, dodao je Borelj. On je takođe naglasio da bezbednost u Izraelu neće biti održiva ukoliko Palestinci ne budu imali perspektivu za stvaranje sopstvene države, prenosi Rojters.

16.24 DF: Stanovnici mogu da se vrate u mesta udaljena više od 4 km od Gaze

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da stanovnici bezbedno mogu da se vrate u mesta koja udaljena više od četiri kilometra od granice sa Pojasom Gaze.

Među mestima u koja Izraelci mogu da se vrate su kibuci Zikim, Nir Am, Nir Jičak, ali i grad Sderot, prenosi Tajms of Izrael.

Iz IDF-a su, međutim, istakli da i dalje postoji rizik od raketiranja iz pravca Gaze na pogranične gradove.

14.40 Huti: Izraelskim, američkim i britanskim brodovima zabranjen ulazak u Crveno more

Centar za koordinaciju humanitarnih operacija, koji je pod kontrolom jemenskih militanata Huta, saopštila je danas da je brodovima koji su u potpunom ili delimičnom vlasništvu izraelskih pojedinaca ili entiteta i plovilima pod izraelskom zastavom zabranjen ulazak u Crveno more, Adenski zaliv i Arapsko more. U dokumentu u koji je Rojters imao uvid, navodi se da je saopštenje poslato osiguravajućim kompanijama i drugim kompanijama koje posluju u regionu.

14.30 NYT: Zvaničnik SAD u Izraelu, pomaže u postizanju dogovora o taocima i primirju

Koordinator za Bliski istok u Beloj kući Bret Mekgurk otputovao je u Izrael gde bi trebalo da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom kako bi pomogao u postizanju dogovora o oslobađanju talaca i prekida vatre u Pojasu Gaze, piše Njujork tajms, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika. Očekuje se da će Mekgurk danas imati sastanak sa Netanijahuom, navodi američki list.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

14.02 Hamas: U poslednja 24 sata ubijeno 97 osoba u Pojasu Gaze

U poslednja 24 sata ubijeno je 97 osoba, a 132 su povređene u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa. Iz Hamasa su naveli da je od izbijanja sukoba 7. oktobra ubijeno ukupno 29.410 Palestinaca u Gazi, dok ih je povređeno skoro 70.000. Dodaje se je veliki broj tela i dalje pod ruševinama širom palestinske enklave.

12.08 Hamas: Napad na autoputu u Izraelu "prirodni odgovor" na izraelske "masakre"

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da današnji napad na autoputu na periferiji Jerusalima predstavlja, kako je navela, "prirodni odgovor" na izraelske "masakre" u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamas je takođe izrazio zabrinutost zbog planiranih izraelskih ograničenja za Arape u džamiji Al-Aksa u istočnom Jerusalimu tokom praznika Ramazana, objavila je Al-Džazira. Jedna osoba je ubijena, a 11 je ranjeno jutros u palestinskom napadu na auto-putu na periferiji Jerusalima, saopštila je policija.

09.00 Posledice vazdušnog napada na Rafu

Associated Press

08.35 Napad na auto-putu u Izraelu, jedna osoba poginula, osam ranjeno

Jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno jutros u terorističkom napadu na auto-putu na periferiji Jerusalima, saopštile su izraelske vlasti. Policija je saopštila da su trojica Palestinaca izvela napad u blizini kontrolnog punkta između Jerusalima i Mal Adumima. Kako se navodi, oni su otvorili vatru iz "automatskog oružja" na Izraelce koji su čekali u saobraćajnoj gužvi dok su se kretali prema Jerusalimu, nekoliko stotina metara pre kontrolnog punkta.

07.38 IDF: Izrael presreo projektil koji su Huti lansirali prema Eliatu na jugu zemlje

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izraelski sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa "Erou" presreo jutros projektil koji su lansirali jemenski pobunjenici Huti iznad Crvenog mora, a koji je, kako se navodi, bio usmeren ka jugu Izraela.

U saopštenju se navodi da balistička raketa ispaljena prema gradu Eilatu na jugu Izraela nije ušla u izraelski vazdušni prostor kada je oborena, objavio je Tajms of Izrael. Huti su do sada lansirali nekoliko balističkih projektila i bespilotnih letelica na Eilat, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, a svi su presretnuti ili su promašili cilj, podseća se u saopštenju.

07.00 Britanija će obustaviti izvoz oružja Izraelu ako krene u kopnenu ofanzivu u Rafi

Vlada Velike Britanije će razmotriti suspenziju dozvola za izvoz oružja Izraelu ako izraelski premijer Benjamin Netanijahu krene u potencijalno razornu kopnenu ofanzivu na palestinski grad Rafa u južnoj Gazi. S pogoršanjem situacije u Gazi, jača diplomatski pritisak na Veliku Britaniju da prati druge zemlje i obustavi izvoz oružja u Izrael, prenosi Gardijan.

06.39 Od početka rata uhapšeno 7.150 Palestinaca u Zapadnoj obali

Od 7. oktobra izraelske snage su na Zapadnoj obali uhapsile i pritvorile najmanje 7.150 Palestinaca, saopštili su Komisija za pitanja pritvorenika i bivših pritvorenika i Udruženje palestinskih zatvorenika, prenela je palestinska agencija Vafa.

06.14 Bezbednosni izvori: U izraelskom napadu na jug Libana poginule žena i devojčica

U današnjem izraelskom napadu na jug Libana ubijene su žena i devojčica, izjavili su libanski izvori, nekoliko dana nakon što je Hezbolah obećao da će Izrael platiti za ubijanje civila u sukobima širom izraelsko-libanske granice. Žena i devojčica ubijene su u napadu u Majdal Zounu, selu udaljenom šest kilometara od granice, navela su dva bezbednosna izvora i medicinski izvor, preneo je Rojters.

06.07 SANA: Nekoliko izraelskih projektila pogodilo stambenu četvrt Damaska

Nekoliko izraelskih projektila pogodilo je danas stambenu četvrt siriskog glavnog grada Damaska, prenela je novinska agencija SANA i dodala da je izraelska vojska gađala stambenu zgradu u okrugu Kafr Susa. Za sada nema više podataka o napadu.

profimedia

 

Britanska agencija Rojters prenela je da se u tom delu Damaska nalazi sedište nekoliko bezbednosnih agencija i da je taj deo grada bio meta izraelskog napada u februaru 2023. u kojem su ubijeni iranski vojni stručnjaci.

Associated Press

06.00 Ganc: Ima znakova napretka u pregovorima o oslobađanju talaca

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc izjavio je danas da postoje "početni znaci" koji ukazuju na napredak u vezi sa "novim okvirom" za dogovor o oslobađanju talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze.

"Nećemo propustiti nijednu priliku da vratimo taoce kući", rekao je Ganc novinarima, prenosi Tajms of Izrael.

On je poručio da su izraelske snage spremne da pokrenu ofanzivu na Rafu tokom Ramazana, ukoliko ne bude postignut dogovoro o oslobađanju talaca.

Komentari (0)

Svet