Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Kneset odlučio: Nema priznavanja palestinske države

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2024

-

08:20

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Kneset odlučio: Nema priznavanja palestinske države
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Kneset odlučio: Nema priznavanja palestinske države - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit, Adel Hana

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 138 dana. Sjedinjene Američke Države su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put od 7. oktobra. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Saveta bezbednosti". 

Ključni događaji:

  • SAD ponovo stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi
  • Nebenzja: SAD ispisale još jednu crnu stranicu u istoriji Saveta bezbednosti
  • Maduro uporedio izraelske napade u Pojasu Gaze sa zločinima nacističke Nemačke
  • Netanjahu: Izrael neće platiti svaku cenu za oslobađanje talaca iz Gaze
  • Izraelska vojska ivršila nove udare na položaje Hezbolaha u južnom Libanu

    Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.36 Od početka rata uhapšeno 7.150 Palestinaca u Zapadnoj obali

Od 7. oktobra izraelske snage su na Zapadnoj obali uhapsile i pritvorile najmanje 7.150 Palestinaca, saopštili su Komisija za pitanja pritvorenika i bivših pritvorenika i Udruženje palestinskih zatvorenika, prenela je palestinska agencija Vafa.

U saopštenju se navodi da je pritvor određivan svim uhapšenim, bez obzira na njihovu starost, i dodaje da je izraelska vojska izvršila racije u kućama više pritvorenika. Dodaje se da su Palestinci hapšeni u različitim delovima Zapadne obale i naglašava da je među pritvorenima i šestoro dece.

19.18 Ganc: Ima znakova napretka u pregovorima o oslobađanju talaca

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc izjavio je danas da postoje "početni znaci" koji ukazuju na napredak u vezi sa "novim okvirom" za dogovor o oslobađanju talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze.

"Nećemo propustiti nijednu priliku da vratimo taoce kući", rekao je Ganc novinarima, prenosi Tajms of Izrael.

On je poručio da su izraelske snage spremne da pokrenu ofanzivu na Rafu tokom Ramazana, ukoliko ne bude postignut dogovoro o oslobađanju talaca.

18.31 Izrael: Centar za žrtve silovanja traži međunarodnu istragu seks zločina Hamasa

Izraelski Krizni centar za žrtve silovanja pozvao je danas Ujedinjene nacije i druga međunarodna tela da se posvete "sistematskim, ciljanim seksualnim zlostavljanjima" žena tokom napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Tokom predstavljanja rezultata istrage izraelskih Udruženja kriznih centara za žrtve silovanja, predočeno je da je izvršeno prvo sveobuhvatno istraživanje brojnih svedočenja i izveštaja o seksualnom nasilju izvršenom tokom napada Hamasa, prenosi Rojters. Izvršna direktorka Kriznog centra Orit Suliceanu rekla je da izveštaj "ne ostavlja prostora za poricanje ili zanemarivanje" ovog pitanja.

"Ćutanje više nije opcija. Očekujemo da međunarodne organizacije zauzmu jasan stav. Ne možemo samo stajati po strani", rekla je Orit Suliceanu.

14.50 Bezbednosni izvori: U izraelskom napadu na jug Libana poginule žena i devojčica

U današnjem izraelskom napadu na jug Libana ubijene su žena i devojčica, izjavili su libanski izvori, nekoliko dana nakon što je Hezbolah obećao da će Izrael platiti za ubijanje civila u sukobima širom izraelsko-libanske granice. Žena i devojčica ubijene su u napadu u Majdal Zounu, selu udaljenom šest kilometara od granice, navela su dva bezbednosna izvora i medicinski izvor, preneo je Rojters.

14.35 Kneset odlučio: Nema priznavanja palestinske države

Izraelski parlament Kneset jednostrano je odlučio danas da neće priznati uspostavljanje palestinske države. Za ovu odluku glasalo je 99 poslanika, a protiv je bilo devet, javlja Džeruzalem post.

"Izrael će nastaviti da se protivi jednostranom priznavanju palestinske države. Takvo priznavanje nakon masakra od 7. oktobra bi bila velika nagrada terorizmu koji je bio bez presedana, a predstavljaće smetnju i svakom budućem mirnovnom sporazumu", navodi se u saopštenju.

Kneset koji broji 120 poslanika, podržao je tako vladinu deklaraciju od nedelje kojom se Izrael protivi jednostranom priznanju palestinske države, nakon što su stigli pojedini međunarodni pozivi za prizavanjem palestinske države.

09.23 SANA: Nekoliko izraelskih projektila pogodilo stambenu četvrt Damaska

Nekoliko izraelskih projektila pogodilo je danas stambenu četvrt siriskog glavnog grada Damaska, prenela je novinska agencija SANA i dodala da je izraelska vojska gađala stambenu zgradu u okrugu Kafr Susa. Za sada nema više podataka o napadu. Britanska agencija Rojters prenela je da se u tom delu Damaska nalazi sedište nekoliko bezbednosnih agencija i da je taj deo grada bio meta izraelskog napada u februaru 2023. u kojem su ubijeni iranski vojni stručnjaci.

09.22 Pauzirane isporuke hrane UN-a severnoj Gazi

Svetski program za hranu UN-a (WFP) objavio je da će pauzirati isporuku pomoći u hrani severnoj Gazi. Ovo dolazi nakon incidenata koji su se odigrali 18. i 19. februara, a tiču se 77 misija isporuka hrane sevenom pojasu Gaze. Od ovih misija, UN kaže "12 su podržale izraelske vlasti, tri su bile  delimično podržane, 14 je bilo sprečeno, 39 je odbijen pristup, a devet je odloženo". Pauza u isporukama hrane dolazi pošto je u izveštaju koji podržavaju UN utvrđeno da je jedno od šestoro dece mlađe od dve godine u severnoj Gazi "akutno neuhranjeno".

Associated Press

08.34 Teheran: Eksplozije na iranskom gasovodu su delo Izraela

Izrael stoji iza prošlonedeljnog napada na iranske gasovode, rekao je danas iranski ministar za naftu Džavad Ovdži, prenosi poluzvanična novinska agencija Tasnim. "Neprijatelj je nameravao da poremeti snabdevanje domaćinstava gasom, ali u roku od dva sata naše kolege su nastavile sa radom" rekao je Ovdži.

On je naglasio da je "ova zavera delo uzurpatora Izraela, koji nije uspeo i da je oštećeno samo nekoliko krakova" gasovoda. U gradu Borudžen u iranskoj provinciji Čaharmahal i Bahtijari 14.februara dogodila se eksplozija na gasovodu, nakon čega je došlo do požara, saopštile su iranske vlasti.

07.55 IDF: Novi udari na položaje Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska juče je saopštila da je izvršila nove udare na položaje Hezbolaha u južnom Libanu. Lokacije koje su pogodili borbeni avioni u Blidi i Ajta eš Šabu uključuju nekoliko zgrada i druge infrastrukture koje koristi ova grupa. Još jedna zgrada u kojoj su bili okupljeni operativci Hezbolaha u Kafr Kili takođe je pogođena, dodaje IDF.

Associated Press

07.47 Netanjahu: Izrael neće platiti svaku cenu za oslobađanje talaca iz Gaze

Izraelski premijer Benjamina Netanjahu i ministar finansija Bezalel Smotrič rekli su da Izrael neće platiti svaku cenu za povratak talaca koje Hamas još drži u Gazi. Smotrič je za Kan radio rekao da je povratak 134 taoca "veoma važan", ali da oni ne mogu biti oslobođeni "po svaku cenu". Prema njegovim rečima, način da se oslobode taoci jeste povećanje vojnog pritiska u Gazi i pobeda nad Hamasom, prenosi Rojters.

07.40 Francuski ratni brodovi presreli i uništili dva drona u Crvenom moru

Francuski ratni brodovi u Crvenom moru presreli su juče i uništili dva drona koji su leteli iz pravca Jemena, saopšteno je iz francuskog Ministarstva odbrane.

"Tokom noći između 19. i 20. feburara, francuske fregate sa više misija su otkrile višestruke napade dronovima iz Jemena u svojim patrolnim zonama u Adenskom zalivu i južnom delu Crvenog mora. Dve bespilotne letelice su preretnute i uništene", navodi se u saopštenju.

07.28 Maduro uporedio izraelske napade u Pojasu Gaze sa zločinima nacističke Nemačke 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro uporedio je izraelske napade na Pojas Gaze sa zločinima nacističke Nemačke, dan nakon što je to isto uradio njegov brazilski kolega Luiz Inasio Lula da Silva.

''Hitler je bio čudovište koje su stvorile zapadne elite. Sada iste finansije dolaze izraelskom zločinačkom vojnom aparatu. Kao što je rekao predsednik Lula, izraelska vlada radi istu stvar sa palestinskim narodom koju je Hitler učinio jevrejskom narodu'', rekao je Maduro, prenosi Tas.

Maduro je takođe pozvao izraelski narod da "zaustavi masakre" i izrazio nadu da će "čovečanstvo uskoro stići tamo i doneti pravdu".

07.20 Nebenzja: SAD ispisale još jednu crnu stranicu u istoriji Saveta bezbednosti

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je  da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Saveta bezbednosti". "Ponovo ju je napisala američka delegacija", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države teže istom cilju kao i Izrael koji, kako tvrdi, igra na vreme kako bi "potpuno očistio" Gazu.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

07.11 SAD ponovo stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Sjedinjene Američke Države juče su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako se, od 7. oktobra, kad su izbile borbe oko te palestinske enklave. Od 15 članica Savega bezbednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila udržana, preneo je Rojters.

"Glas za ovu rezoluciju je podrška palestinskom narodu da živi. Suprotno, glasanje protiv rezolucije podrazumeva podršku brutalnom nasilju i kolektivnoj kazni", rekao je ambasador Alžira u UN Amar Bendžama.

Komentari (0)

Svet