Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika ponovo stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2024

-

07:26

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika ponovo stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre u Gazi
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 137 dana. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da 26 od 27 zemalja članica EU zatražilo "momentalnu humanitarnu pauzu" u borbama u Gazi, u trenutku kada vojska Izraela sprema ofanzivu na jugu te palestinske teritorije. Jedina zemlja koja na sastanku ministara spoljnih poslova EU nije podržala taj zahtev je Mađarska.

Ključni događaji: 

  • Ganc: Izrael će krenuti u ofanzivu na Rafu sledećeg meseca
  • MSP otvara ročište o posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija
  • Katar optužio Netanijahua da prolongira rat
  • SAD predložile nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze
  • Brazilski predsednik Lula proglašen "personom non grata" u Izraelu
  • Na teretni brod SAD izvršen raketni napad u Adenskom zalivu
  • EU pokrenula pomorsku operaciju za zaštitu slobode plovidbe u Crvenom moru

   Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

               Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.49 Netanijahu: Izrael neće platiti svaku cenu za oslobađanje talaca iz Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar finansija Bezalel Smotrič rekli su danas da Izrael neće platiti svaku cenu za povratak talaca koje Hamas još drži u Gazi. Smotrič je za Kan radio rekao da je povratak 134 taoca "veoma važan", ali da oni ne mogu biti oslobođeni "po svaku cenu".

Prema njegovim rečima, način da se oslobode taoci jeste povećanje vojnog pritiska u Gazi i pobeda nad Hamasom, prenosi Rojters.

20.02 Hamas: Američki stav zeleno svetlo za Izrael da ubije još Palestinaca

Palestinska militantna grupa Hamas osudila je danas odluku SAD koje su stavile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca.

"Predsednik Džo Bajden i njegova administracija snose direktnu odgovornost za to što nije usvojena rezolucija o prekidu vatre u Gazi. Američki stav se smatra zelenim svetlom za okupatora da izvrši još zločina i ubije naše nevine ljude kroz bombardovanje i glad", navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Al Džazira.

18.55 Palestinski ambasador: Izrael istrajan u napadima uprkos pozivima iz sveta

Rijad H. Mansur, palestinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, rekao je danas da se alžirska rezolucija pred Savetom bezbednosti UN našla "upravo" iz razloga jer je Izrael istrajan sa svojim napadima, "uprkos skoro jednoglasnim" pozivima međunarodne zajednice na prekid vatre.

On je podsetio na privremene mere Međunarodnog suda pravde u kojima se nalaže Izraelu da mora da prekine "sve akte genocida, podsticanje na genocid" i da osigura humanitarni pristup palestinskom narodu, koji se suočava sa smrću, glađu i ponovljenim prisilnim raseljavanjem svakoga dana širom Pojasa, navodi se na sajtu UN.

18.46 Huti tvrde da su napali izraelski i nekoliko američkih brodova u Crvenom moru

Jemenski Huti saopštili su danas da su sa više projektila gađali izraelski teretni brod MSC Silver u Adenskom zalivu, kao i nekoliko američkih brodova u Crvenom i Arapskom moru.

Portparol ove jemenske militantne grupe Jahja Sarea naveo je da su u napadu na američke brodove korišćeni dronovi, prenosi Rojters.

Takođe je rekao da su na meti napada Huta bile i lokacije u gradu Eilat na jugu Izraela.

18.23 Nebenzja: SAD ispisale još jednu crnu stranicu u istoriji Saveta bezbednosti

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Saveta bezbednosti". "Ponovo ju je napisala američka delegacija", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države teže istom cilju kao i Izrael koji, kako tvrdi, igra na vreme kako bi "potpuno očistio" Gazu.

"Potpuna odgovornost za posledice pada na Vašington, ma koliko se SAD trudile da to izbegnu, govoreći o svojim važnim posredničkim naporima", rekao je ruski diplomata. On je poručio da Rusija neće odustati i dodao da zahtev za hitnim prekidom vatre u Gazi "ostaje imperativ".

17.35 Savet bezbednosti: SAD ponovo stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Sjedinjene Američke Države danas su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako se, od 7. oktobra, kad su izbile borbe oko te palestinske enklave.

Od 15 članica Savega bezbednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila udržana, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

"Glas za ovu rezoluciju je podrška palestinskom narodu da živi. Suprotno, glasanje protiv rezolucije podrazumeva podršku brutalnom nasilju i kolektivnoj kazni", rekao je ambasador Alžira u UN Amar Bendžama.

16.45 Francuski ratni brodovi presreli i uništili dva drona u Crvenom moru

Francuski ratni brodovi u Crvenom moru presreli su i uništili dva drona koji su leteli iz pravca Jemena, saopšteno je danas iz francuskog Ministarstva odbrane.

''Tokom noći između 19. i 20. feburara, francuske fregate sa više misija su otkrile višestruke napade dronovima iz Jemena u svojim patrolnim zonama u Adenskom zalivu i južnom delu Crvenog mora. Dve bespilotne letelice su preretnute i uništene'', navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Pobunjenička jemenska grupa Huti izvodi napade na komercijalne, teretne i vojne brodove koje su u vlasništvu ili plove pod zastavama zapadnih zemalja u znak solidarnosti sa plaestinskim narodom u napadima izraleske vojske na Pojas Gaze.

15.40 I Maduro uporedio izraelske napade u Pojasu Gaze sa zločinima nacističke Nemačke

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro uporedio je danas izraelske napade na Pojas Gaze sa zločinima nacističke Nemačke, dan nakon što je to isto uradio njegov brazilski kolega Luiz Inasio Lula da Silva.

''Hitler je bio čudovište koje su stvorile zapadne elite. Sada iste finansije dolaze izraelskom zločinačkom vojnom aparatu. Kao što je rekao predsednik Lula, izraelska vlada radi istu stvar sa palestinskim narodom koju je Hitler učinio jevrejskom narodu'', rekao je Maduro, prenosi TASS.

13.29 U napadima izraelske vojske od oktobra ubijeno 29.195 ljudi, povređeno 69.170

Broj ubijenih u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze povećan je na 29.195 od 7. oktobra, prenela je danas palestinska agencija Vafa. Pored toga, povređeno je 69.170 ljudi. U poslednja 24 sata u napadima izraelske vojske širom Pojasa Gaze poginule su 103 osobe, a 142 su povređene. ''Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima i spasioci ne mogu da dođu do njih'', rekao je neimenovani izvor za Vafu.

Associated Press

13.05 Ben Gvir: Pristup Al Aksi tokom Ramazana za između 40.000 i 50.000 muslimana

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je danas da će odobriti pristup za 40.000 do 50.000 muslimana jerusalimskoj džamiji Al Aksa tokom predstojećeg muslimanskog svetog meseca Ramazana. ''Moj stav je u principu usvojen pre nego stav onih koji su mislili da bi trebalo dozvoliti ulaz čitavoj povorci izraelskih Arapa'', rekao je Ben Gvir, dodajući da postoji zabrinutost da bi veliki broj Arapa unutar Jerusalima mogao da dovede do protesta povodom rata u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

On je istakao da je uspeo da se izbori za veće ograničenje, navodeći da su neki drugi zvaničnici tražili da pristup džamiji bude dozvoljen za između 120.000 i 150.000 muslimana. Dodao je da je Netanijahu odbacio njegov predlog da se većini muslimanskih građana Izraela zabranji klanjanje namaza tokom Ramazana.

12.45 Izaelska vojska potvrdila da je pogodila ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su pogodile položaje Hezbolaha u južnom Libanu i precizirale da je među ciljevima bilo i raketnih lansera. U saopštenju IDF-a se navodi da je u jutrošnjim vazdušnim udarima pogođeno nekoliko ciljeva pro-iranske militantne organizacije Hezbolah u južnom Libanu, prenosi Tajms od Izrael. Pogođena su dva raketna lansera u Jarunu i Marvahinu i dve zgrade koje koristi Hezbolah u Huli i Blidi, navodi se u saopštenju IDF. Izraelski vazhdušni udari su izvedeni kao odgovor na brojne napade Hezbolaha na podučja u severnom Izraelu, od kojih je jedan napad izveden danas.

Associated Press

12.09 Južna Afrika traži da MSP proglasi okupaciju palestinskih teritorija nezakonitom

Južnoafrička Republika pozvala je danas Međunarodni sud pravde (MSP) da iznese neobavezujuće pravno mišljenje da je izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita, tvrdeći da bi to pomoglo da se postigne rešenje sukoba u pojasu Gaze.

Predstavnici Južne Afrike su tokom drugog dana saslušanja u MSP zatražili da sud u okviru savetodavnog mišljenja predloži rešenje o uspostavljanju dve države, odnosno uspostavljanje države Palestine, prenosi Rojters.

Od 15-članog veća MSP-a zatraženo je takođe da preispita izraelsku ''okupaciju, naseljavanje i aneksiju'', uključujući mere usmerene na promenu demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalima, kao i usvajanje srodnih diskriminatornih zakona i mera.

Tanjug AP/Patrick Post

 

Izrael ne prisustvuje saslušanjima, ali je poslao pisanu izjavu u kojoj kaže da bi savetodavno mišljenje bilo štetno za postizanje dogovora sa Palestincima.

Palestinski predstavnici su na jučerašnjem saslušanju zatražili od da MSP proglasi izraelsku okupaciju njihove teritorije nelegalnom, rekavši takođe da bi savetodavno mišljenje suda moglo doprineti rešenju sa dve države i trajnom miru.

Saslušanje je usledilo nakon zahteva Generalne skupštine UN iz 2022. za savetodavno, odnosno neobavezujuće mišljenje MSP-a o okupaciji palestinskih teritorija.

11.55 Princ Vilijam na sastancima podrške povodom rata na Bliskom istoku

Britanski princ Vilijam učestvovaće u nizu sastanaka i poseta kako bi se ''upoznao sa ljudskom patnjom'' u sukobima u Gazi, Izraelu i na Bliskom istoku, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC). On će se u za sada neimenovanoj sinagogi sastati sa mladim ''borcima protiv mržnje i antisemitizma'' iz različitih sredina, a sastaće se i sa onima koji pružaju humanitarnu podršku na Bliskom istoku i očekuje se da će iz prve ruke čuti izveštaje o pritiscima na one koji rade u Gazi.

Tokom poseta on će istaći svoju zabrinutost zbog porasta antisemitizma, navodi britanski javni servis. Kako se navodi, prinčeve posete predstavljaće simbolično odavanje pošte stradalima u sukobima na Bliskom istoku.

Profimedia

 

11.52 Gaza: SZO završila još jednu evakuaciju bolnice u jeku izraelskih vojnih akcija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je u jeku izraelskih oružanih operacija završila još jednu misiju evakuacije 32 kritična pacijenta iz bolnice Naser u Gazi, među kojima je bilo i dece.

"Napori da se evakuišu i preostali pacijenti su u toku", saopšteno je iz Svetske zdravstvene organizacije, prenosi Rojters. U saopštenju objavljenom na platformi X navodi se da SZO strahuje za bezbednost i dobrobit pacijenata i zdravstvenih radnika koji ostaju u bolnici i upozorava se da dalje ometanje spasonosne nege za bolesne i povređene može da rezultira povećanjem broja smrtnih slučajeva.

09.50 Izrael naredio novu evakuaciju stanovništva iz Gaze

Izrael je danas naredio nove evakuacije iz delova grada Gaza iz naselja Zajton i Turkoman na južnoj ivici grada, prenosi AP. Stanovnici su rekli da je u protekla dva dana bilo vazdušnih napada i teških kopnenih borbi u istočnim delovima grada Gaza, kao i da su zarobljeni u svojim domovima.

Associated Press

08.50 Savet bezbednosti UN danas glasa o arapskom predlogu rezolucije o Gazi, SAD najavile veto

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o arapskom predlogu rezolucije kojom se zahteva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, a na koju su SAD najavile veto. Očekuje se da će rezolucija, koju je podneo Alžir kao predstavnik arapskih zemalja, dobiti široku globalnu podršku za okončanje rata između Izraela i Hamasa, prenosi AP. Glasanje o ovoj rezoluciji arapskih zemalja zakazano je u Savetu bezbednosti za 10 časova po lokalnom vremenu u Njujorku.

07.20 SZO objavila snimak iz bolnice u Kan Junisu pošto je dobila dozvolu za ulazak

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je snimak iz bolnice Naser u gradu Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze, u koju su njeni timovi ušli u nedelju, dva dana nakon što su izraelske trupe izvršile raciju u toj ustanovi pošto su navodno dobili obaveštajne podatke da su tu taoci koje drži Hamas. Na snimku objavljenom na mreži X vide se medicinski radnici kako evakuišu pacijente uz svetlost baklji i opisuju štetu na objektima bolnice. Jedan lekar UN-a opisuje tu scenu kao "zonu smrti".

Direktor SZO Tedros Gebrejesus saopštio je prethodno da je toj agenciji UN dozvoljeno da uđe u bolnicu Naser, dva dana nakon što joj je bio odbijen zahtev za ulazak u taj medicinski kompleks.

On je naveo da je pomognuto lečenje 14 kritičnih pacijenata, od kojih je dvojici bio potreban respirator.

"I dalje je u bolnici Naser 180 pacijenata i 15 doktora i medicinskih sestara. Bolnica se i dalje suočava sa akutnim nedostatkom hrane, osnovne medicinske opreme i kiseonika. Isključena je voda, nema struje, osim rezervnog generatora koji napaja aparate za održavanje života", istakao je Gebrejesus u objavi na mreži X.

Kan Junis je grad na jugu Pojasa Gaze, gde je utočište našlo više od milion Palestinaca koji su pobegli iz drugih delova Gaze zbog sukoba izraelskih snaga i palestinske militantne grupe Hamas. Izrael, međutim, najavljuje ofanzivu i na Kan Junis, a humanitarne organizacije i brojni svetski zvaničnici upozorili su da bi to značilo novu humanitarnu katastrofu.

07.14 Lula proglašen za "personu non grata" u Izraelu

Brazilski predsednik Lula de Silva proglašen je "personom non grata" u Izraelu, nakon njegove izjave o Gazi. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac naveo je da Lula nije dobrodošao u Izrael sve dok ne povuče svoju izjavu u kojoj izralesku vojnu operaciju upoređuje sa Holokaustom. 

07.00 Ganc: Izrael će krenuti u ofanzivu na Rafu sledećeg meseca

Izrael će sledećeg meseca pokrenuti ofanzivu protiv Rafe kojom je dugo pretila, ako Hamas ne oslobodi preostale taoce u Gazi do početka Ramazana, rekao je član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc. "Svet mora da zna, a lideri Hamasa moraju da znaju – ako do Ramazana naši taoci ne budu kod kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i oblast Rafa", rekao je Ganc, prenosi Gardijan.

 

Komentari (0)

Svet