Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Brazilski predsednik Lula nepoželjan u Izraelu, Katar optužio Netanijahua da prolongira rat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/02/2024

-

08:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 136 dana. Bolnica Naser u Kan Junisu u kojoj se nalazi oko 200 pacijenata, nakon jednonedeljne izraelske vojne opsade i racije koja i dalje traje, više ne radi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Nade o prekidu vatre u Gazi blede dok premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbija pozive da zaustavi ofanzivu na grad Rafa gde je više od polovine stanovništva enklave od 2,3 miliona Palestinaca potražilo utočište od borbi. Netanjahu je osudio izjavu predsednika Brazila koji je uporedio rat protiv Hamasa sa Holokaustom i rekao da je Luiz Inasio Lula da Silva "prešao crvenu liniju". On je ljutito odgovorio na Luline komentare, nazvavši ih "sramnim" i rekavši da će ambasadoru Brazila u zemlji biti uručena protestna nota.

Ključni događaji:

  • SZO: Bolnica Naser u Kan Junisu više ne radi
  • SB UN glasaće o zahtevu za prekid vatre u Gazi, SAD nagovestile veto
  • Lula da Silva uporedio rat u Gazi sa Holokaustom
  • Netanjahu: Lula da Silva prešao "crvenu liniju", ambasador Brazila dobija protestnu notu
  • U izraelskim napadima širom Gaze ubijeno najmanje 18 ljudi

   Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

               Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.00 Netanjahu: Zadržaćemo kontrolu nad svim palestinskim teritorijima

Izraelski premijer Benjamin Netanahu poručio je danas da će njegova zemlja, čak i u slučaju rešenja o dve države između Izraela i Palestinaca, zadržati vojnu kontrolu nad svim palestinskim teritorijima.
"Sa ili bez trajnog naselja, Izrael će održati punu bezbednosnu kontrolu nad čitavim područjem zapadno od Jordana“, rekao je Netanjahu i video poruci. 

20.36 Izrael: Brazilski predsednik Lula nepoželjan u našoj zemlji dok se ne izvini

Ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac rekao je danas, nakon što je Brazil opozvao svog ambasadora iz Tel Aviva, da je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je uporedio izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze sa Holokaustom, nepoželjan u Izraelu.

"Nećemo odstupiti. Dok se brazilski predsednik Lula ne izvini i ne povuče svoje podstrekivačke, antisemtiske izjave koje je usmerio ka jevrejskom narodu, biće nepoželjna osoba u državi Izrael", rekao je Kac, preneo je Tajms of Izrael.

19.06 SAD predložile nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška tog tela "za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće", prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u tekst.

Vašington je do sada izbegavao da koristi reč primirje u bilo kojim potezima UN o ratu Izraela i Hamasa, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsednik Džo Bajden koristio prošle nedelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

U nacrtu američke rezolucije takođe se "utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susedne zemlje", prenosi Glas Amerike. Ofanziva bi, kako se navodi, "imala ozbiljne posledice po regionalni mir i bezbednost" i zbog toga se naglašava da "ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima".

18.53 Katar optužio Netanijahua da prolongira rat

Katar je optužio premijera Izraela Benjamina Netanijahua da, svojim izjavama u vezi sa pregovorima o oslobađanju preostalih talaca koje drži Hamas, pokušava da prolongira rat u Pojasu Gaze.

"Nedavne izjave premijera Izraela... nisu ništa drugo do pokušaja da se odugovlači i prolongira rat zbog razloga koji su postali očigledni svima", navode je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Madžat al-Ansarsi na platformi X.

18.26 Izraelska vojska: Dosad ubijeno oko 12.000 Hamasovih boraca

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su ubile oko 12.000 Hamasovih operativaca u Pojasu Gaze od početka rata. Hamas, koji ima oko 30.000 boraca, takođe ima nekoliko hiljada operativaca koji su ozbiljno ranjeni i nisu sposobni za borbu, prenosi "Tajms of Izrael".

Nešto ranije, zvaničnik Hamasa u Kataru je u izjavi za Rojters rekao da ta militantna grupa procenjuje da je izgubila oko 6.000 boraca.

17.51 Palestinski ministar spoljnih poslova optužio Izrael za aparhejd

Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki optužio je danas prem međunarodnim sudom Izrael za aparthejd i pozvao najviši sud Ujedinjenih nacija da izraelsku okupaciju Pojasa Gaze proglasi nezakonitom i da je odmah i bezuslovno okonča kako bi se omogućila bilo kakva nada za budućnost dve države, javlja AP.

Malki je rekao pred Međunarodnim sudom pravde da je "2,3 miliona Palestinaca u Gazi, od kojih su polovina deca, opkoljeno i bombardovano, ubijeno i osakaćeno, izgladnelo i raseljeno“.

"Više od 3,5 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalim, podvrgnuto je kolonizaciji svoje teritorije i rasističkom nasilju koje to omogućava“, naglasio je palestinski šef diplomatije.

17.30 Gutereš: Neprihvatljivi uslovi talibana za učešće na sastanku pod okriljem UN

Talibani su postavili neprihvatljive uslove za prisustvo na sastanku o Avganistanu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, izjavio je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš. 

On je nakon dvodnevnog sastanka u Kataru rekao da je među zahtevima talibana bilo isključenje pripadnika avganistanskog civilnog društva iz pregovora u Dohi i tretman koji je predstavljao zvanično priznanje talibana, kao legitimnih vlasti u Avganistanu.

Dvodnevni sastanak u Dohi okupio je članice UN i specijalne izaslanike, ali talibani nisu prisustvovali, jer njihovi zahtevi nisu ispunjeni, preneo je AP. 

16.49 Izraelske vazduhoplovne snage izvele više od 31.000 udara od 7. oktobra

Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) saopštile su danas da su izvele udare na više od 31.000 ciljeva tokom rata protiv palestinske militantne grupe Hamas, uglavnom u pojasu Gaze, ali uključujući i Liban i "druge frontove".

U pojasu Gaze, IAF je od 7. oktobra pogodio preko 29.000 ciljeva koji pripadaju Hamasu i drugim grupama, od kojih su oko 7.000 udara bili neposredni zahtevi kopnenih snaga usled ofanzive na Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

U Libanu je pogođeno više od 1.000 lokacija i položaja militantne grupe Hezbolah. Na Zapadnoj obali izvedeno je oko 30 vazdušnih napada, od kojih većina u toku tzv. antiterorističkih racija. IAF je takođe izveo neutvrđeni broj udara na tzv. iranske proksi grupe u Siriji, kao i na sirijsku vojsku.

14.45 Španija će uvesti sankcije izraelskim naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali

Španija će jednostrano uvesti sankcije izraelskim naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali koji se nasilno ponašaju prema Palestincima, ako njeni partneri iz Evropske unije ne postignu sporazum o tom pitanju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Albares.

AP Photo/Virginia Mayo

 

On je istakao da će se Španija zalagati za uvođenje sankcija na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu, prenosi Rojters.

''Ako ne bude sporazuma, Španija će pojedinačno nastaviti sa sankcijama protiv naseljenika'', rekao je Albares.

14.38 Gutereš najavio da razmatra imenovanje izaslanika UN za kontakte sa talibanima

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš započeće konsultacije o imenovanju izaslanika UN za koordinaciju komunikacije između talibanske vlade u Avganistanu i međunarodne zajednice, saopšteno je danas iz svetske organizacije.

Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

Antonio Gutereš je na konferenciji za novinare rekao da predstavnici talibana nisu prihvatili poziv na sastanak sa međunarodniim izaslanicima u Avganistanu koje je on pokušao da organizuje u nedelju i u ponedeljak u Dohi, prenosi Rojters.

14.00 EU pokrenula pomorsku operaciju za zaštitu slobode plovidbe u Crvenom moru

Savet Evropske unije zvanično je danas pokrenuo pomorsku operaciju za zaštitu slobode plovidbe u Crvenom moru i Persijskom zalivu. 

"Savet je pokrenuo danas EUNAVFOR ASPIDES. Cilj ove odbrambene pomorske bezbednosne operacije je da se obnovi i zaštiti sloboda plovidbe u Crvenom moru i Persijskom zalivu", navodi se u saopštenju Saveta EU. 

Kako se objašnjava, ova operacija obezbediće pomorsko prisustvo EU u oblasti gde su Huti vršili brojne napade na međunarodna komercijalna plovila od oktobra 2023. godine. 

12.58 Na teretni brod SAD izvršen raketni napad u Adenskom zalivu

Na teretni brod u vlasništvu SAD, koji je plovio pod zastavom Grčke, izvršen je raketni napad u Adenskom zalivu i plovilo je uputilo zahtev za pomoć, a u napadu nije bilo povređenih, saopštila je danas britanska firma za pomorsku bezbednost Ambrej. U saopštenju se navodi da se napad dogodio oko 150 kilometara istočno od Adena u Jemenu. Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštio je da ima saznanja o tom napadu i da je u toku istraga o tome, preneo je Rojters.

11.46 Civilima u Gazi preko poruka nuđen novac za informacije o taocima Hamasa

Civili u Pojasu Gaze primali su teksutalne poruke u kojima im se nudi novac u zamenu za informacije o taocima koje palestinska grupa Hamas drži unutar Gaze. Poruka, koja se može videti na društvenim mrežama, glasi: ''Da li ste zainteresovani za bolju budućnost za svoju porodicu, i za lepu finansijsku nagradu? Imate li informacija o taocima ili tome ko ih drži? Ne ustručavajte se da nas kontaktirate na ovaj broj''. Unutar poruke su linkovi ka kanalima društvneih mreža za kontakt sa pošiljaocem i link ka dokumentima sa slikama talaca, prenosi Tajms of Izrael.

10.56 Palestinski ministar spoljnih poslova pred MSP: Izrael sprovodi genocid u Gazi

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki danas je, na otvaranju saslušanja o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, optužio Izrael da sprovodi genocid u Pojasu Gaze.

"Dozvoliti da se ovo nastavi je neprihvatljivo. Moralna je i zakonska obaveza da se to što pre okonča", rekao je Al Maliki, prenosi Al Džazira.

Tanjug/ AP Photo/Peter Dejong

 

Maliki takođe tvrdi da su Palestinci na Zapadnoj obali žrtve "kolonizacije i rasističkog nasilja".

10.15 Ambasada SAD u Jemenu: Napadi Huta mogu da izazovu ekološku katastrofu

Američka ambasada u Jemenu poručila je danas da bi napadi Huta na brodove u Crvenom moru mogli da izazovu ekološku katastrofu i pozvala militantne da prestanu da ugrožavaju živote Jemenaca.

"Bezobzirni napadi Huta na brodove i tankere mogli da izazovu ekološku katastrofu u Jemu. Huti bi trebalo da prestanu da ugrožavaju živote Jemenaca", navodi se u objavi ambasade SAD na društvenoj mreži X.

Huti su ranije danas saopštili da su izveli raketni napad na teretni brod koji je plovio pod zastavom Belizea kroz moreuz Bab el-Mandeb, koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv.

09.41 Martin: Bilo bi katastrofalno ako Izrael nastavi da bombarduje Rafu

Irski ministar spoljnih poslova Mišel Martin izjavio je da bi bilo katastrofalno ukoliko Izrael nastavi da bombarduje Rafu na jugu Pojasa Gaze jer se u tom gradu, prema procenama, nalazi 1,5 miliona Palestinaca koji su se tu sklonili od sukoba u ostalim delovima enklave.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

Martin je upozorio da bi dalji napadi na Rafu doveli do pogoršanja i ovako katastrofalne humanitarne situacije. Istakao je da je ogromna većina Saveta EU za spoljne poslove za okončanje rata u Pojasu Gaze i da smatra da taoce koje drži Hamas treba što pre osloboditi, prenosi Gardijan.

09.23 U napadu Huta teško oštećen teretni brod u moreuzu Bab el-Mandeb

Jemenski pobunjenici Huti izveli su raketni napad na teretni brod koji je plovio pod zastavom Belizea kroz moreuz Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv, što je prouzrokovalo teška oštećenja na plovilu i primoralo posadu da napusti brod, saopštile su nadležne službe.

Brod koji je bio meta napada Huta prijavio je u nedelju da je pretrpeo štetu nakon "eksplozije u neposrednoj blizini broda", saopštio je Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

08.42 MSP otvara ročište o posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu otvara danas jednonedeljno ročište o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija, tokom kojeg predstavnici više od 50 država treba da se obrate sudijama. Sudu će se prvo obratiti palestinski ministar inostranih poslova Rijad al Maliki, a predviđeno je, između ostalih, i obraćanje predstavnika SAD, Kine, Rusije, Južne Afrike i Egipta, prenosi Rojters. Izrael neće učestvovati na ročištu, iako je sudu poslao pisani podnesak.

08.30 Ganc: Izrael će krenuti u ofanzivu na Rafah sledećeg meseca

Izrael će sledećeg meseca pokrenuti ofanzivu protiv Rafe koja je dugo pretila ako Hamas ne oslobodi preostale taoce u Gazi do početka Ramazana, rekao je član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc.

"Svet mora da zna, a lideri Hamasa moraju da znaju – ako do Ramazana naši taoci ne budu kod kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i oblast Rafa", rekao je Gantc, prenosi Gardijan.

08.00 Potraga za preživelima nakon napada u Gazi

Associated Press

06.45 Netanjahu: Lula da Silva prešao "crvenu liniju", ambasador Brazila dobija protestnu notu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je izjavu brazilskog predsednika u kojoj je uporedio rat protiv Hamasa sa Holokaustom, istakavšii da je Luiz Injasio Lula da Silva "prešao crvenu liniju“.

Reči predsednika Brazila su sramotne i alarmantne“, ocenio je Netanjahu u saopštenju.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

Netanjahu je istakao da je reč trivijalizaciji Holokausta i pokušaju da se naudi jevrejskom narodu i pravu Izraela da se brani.

"Izrael se bori za svoju odbranu i obezbeđivanje svoje budućnosti do potpune pobede i to čini uz poštovanje međunarodnog prava“, dodao je Netanjahu.

06.34 Lula da Silva uporedio rat u Gazi sa Holokaustom

Predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva uporedio je rat Izraela protiv Hamasa sa Adolfom Hitlerom i nacističkim istrebljenjem Jevreja u Holokaust, javili su brazilski mediji, prenosi Džeruzalem post.

"Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom ne postoji ni u jednom drugom istorijskom trenutku“, naveo je Lula da Silva.

Tanjug/AP/Gustavo Moreno

 

Lula da Silva ovenio je da su umiranja u Gazi "masakr" i "genocid".

06.22 SB UN u utorak o zahtevu za prekid vatre u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija verovatno će u utorak, 20. februara glasati o predlogu Alžira da SB UN zahteva hitnu humanitarnu pomoć i prekid vatre između Izraela i Hamasa, ali su SAD signalizirale da će uložiti veto, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild je izjavila da bi takva rezolucija mogla da ugrozi "osetljive pregovore" koji imaju za cilj posredovanje u dogovoru o uspostavljanju primirja.

06.10 SZO: Bolnica Naser u Kan Junisu više ne radi

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da bolnica Naser u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, nakon jednonedeljne izraelske vojne opsade i racije koja i dalje traje, više ne radi.

"Juče i prekjuče timu SZO nije bilo dozvoljeno da uđe u bolnicu kako bi procenio stanje pacijenata i kritične medicinske potrebe, uprkos tome što je stigao do bolničkog kompleksa kako bi, zajedno sa partnerima, isporučio gorivo", objavio je Gebrejesus na platformi Iks.

Prema njegovim rečima, još ima oko 200 pacijenata u toj bolnici, a najmanje njih 20 mora biti hitno upućeno u druge bolnice kako bi dobili adekvatnu zdravstvenu negu jer je, kako je istakao, medicinska nega pravo svakog pacijenta, prenosi palestinska agencija Vafa.

 

Komentari (0)

Svet