Fokus

Rok 10. mart: Izrael prvi put izneo mogući datum za početak ofanzive na Rafu, traži da Hamas pre toga oslobodi taoce

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, CNN

19/02/2024

-

18:00

Rok 10. mart: Izrael prvi put izneo mogući datum za početak ofanzive na Rafu, traži da Hamas pre toga oslobodi taoce
Rok 10. mart: Izrael prvi put izneo mogući datum za početak ofanzive na Rafu, traži da Hamas pre toga oslobodi taoce - Copyright Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko Hamas do 10. marta ne oslobodi sve taoce u Gazi, biće pokrenuta ofanziva na grad Rafu, upozorio je član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc. To je prvi put da je Izrael najavio potencijalni datum kada bi njegove trupe mogle da uđu u ovaj grad na jugu Pojasa Gaze, koji je prenaseljen palestinskim izbeglicama, prenosi BBC.

Mogućnost da izraelske snage izvrše ofanzivu na grad u koji se sklonilo 1,5 miliona Palestinaca izazvala je negodovanje širom sveta, a Ujedinjene nacije upozorile su da bi izraelska kopnena ofanziva na Rafu mogla da "dovede do pokolja".

"Svet mora da zna i lideri Hamasa moraju da znaju - ako do Ramazana taoci ne budu kod kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i oblast Rafe", upozorio je Ganc, govoreći u nedelju. Ramazan ove godine počinje 10. marta.

Ganc je rekao i da će Izrael delovati "na koordinisan način, olakšavajući evakuaciju civila kroz dijalog sa američkim i egipatskim partnerima kako bi se civilne žrtve svele na minimum".

Kako navodi BBC, izraelski ratni kabinet čine najviši bezbednosni zvaničnici zemlje. Formiran je nekoliko dana nakon što su naoružani napadači predvođeni Hamasom napali Izrael 7. oktobra, uzevši tada 253 taoca. Hamas i dalje drži, kako smatra Izrael, oko 130 talaca u Gazi.

Egipat se sprema za priliv izbeglica?

Gancovo pominjanje Egipta može da pojača spekulacije da Izrael očekuje da neki Palestinci napuste Pojas Gaze i potraže sklonište na egipatskog strani granice, gde se čini da vlasti grade veliko ograđeno dvorište u tu svrhu, javlja dopisnik BBC Pol Adams. On, međutim, dodaje da izraelski zvaničnici tek treba da daju detalje o planu evakuacije.

Tačno tri nedelje do početka Ramazana, izveštaji pokazuju da mali broj ljudi odlazi iz Rafe, krećući se na zapad prema obali, ali većina njih i dalje čeka ne znajući šta da radi.

Uprkos međunarodnom pritisku, izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će pokrenuti kopneni napad na Rafu kako bi eliminisao tamošnje napadače Hamasa.

Egipat i neke druge arapske zemlje su više puta upozoravale da bi tamošnja izraelska ofanziva rizikovala da mnoge Palestince gurne u Egipat, što smatraju neprihvatljivim. Saudijska Arabija je upozorila na "veoma ozbiljne posledice" ako Rafa bude napadnuta. 

Na međunarodnom planu bilo je mnogo upozorenja Izraelu da ne pokreće ofanzivu u najjužnijem gradu Gaze, gde Palestinci žive u strašnim uslovima. SAD, ključni izraelski saveznik, rekle su da bi pokretanje operacije u gradu bez odgovarajućeg planiranja bila "katastrofa".

Izraelska ofanziva protiv Hamasa od 7. oktobra je pretvorila veći deo Pojasa Gaze u ruševine.

Više od 28.400 Palestinaca, uglavnom žena i dece, je ubijeno, a više od 68.000 je ranjeno od početka rata, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje predvodi Hamas.

Uprkos nastavku borbi u Gazi, poslednjih dana u Kairu postoje napori da se postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa, iako katarski posrednici navode da napredak "nije mnogo obećavajuć".

Kakva je situacija u Rafi?

Rafa je inače poslednji veliki centar u Gazi koji izraelske snage nisu okupirale. Palestinci u Rafi rekli su za CNN da se plaše i da nemaju gde drugo da odu ako Izrael uđe u grad.

"Molimo se Bogu da se ono što se dogodilo u gradu Gaza ne dogodi u Rafi, jer ako se isto desi u Rafi, nećemo imati kuda da odemo. Ako odemo u grad Gazu ili Kan Junis ili El Nuserat, nećemo naći zalihe koje su nam obezbeđene ovde u Rafi. Stalno čujemo da u gradu Gazi ne mogu da nađu čistu vodu i da jedu travu, piju iz mora, nek im je Bog u pomoći", rekao je Mohamad Džamal Abu Tur.

Jedini granični prelaz između Pojasa Gaze i Egipta je u Rafi i decenijama se koristi za dopremanje pomoći. Pre početka rata, stotine kamiona koristile su ovu rutu svakodnevno za ulazak u Pojas Gaze, piše BBC.

U prošlosti, desetine tunela ispod granice korišćeni su za krijumčarenje da bi se zaobišla izraelsko-egipatska blokada kojom je ograničavan protok robe u Gazu. Zbog toga je Rafa postala važno odredište trgovine i privrede.

Nije poznato koliko je tunela ostalo, iako egipatska vojska tvrdi da je okončala šverc i uništila veliki broj podzemnih prolaza poslednjih godina.

Ujedinjene nacije kažu da je više od polovine stanovnika Gaze sada u Rafi, a Martin Grifits, koordinator UN pomoći, opisao je uslove života kao "očajne".

"Nedostaju osnovne potrepštine za preživljavanje, okruženi glađu, bolestima i smrću", rekao je Grifits.

Raseljeni žive na ulicama, u učionicama ili pod šatorima.

Komentari (0)

Svet