Fokus

Ekološka katastrofa u Crvenom moru: Nafta iz raketiranog broda ostavila trag dug 29 km, situacija bi mogla da se pogorša

Komentari

Autor: Euronews

24/02/2024

-

20:31

Ekološka katastrofa u Crvenom moru: Nafta iz raketiranog broda ostavila trag dug 29 km, situacija bi mogla da se pogorša
Ekološka katastrofa u Crvenom moru: Nafta iz raketiranog broda ostavila trag dug 29 km, situacija bi mogla da se pogorša - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojska je u poslednjih nekoliko nedelja pokrenula talase napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu kao odgovor na napade na brodske rute u Crvenom moru.

Napad jemenskih Huta na brod pod zastavom Belizea ranije ovog meseca, izazvao je naftnu mrlju dugu 29 kilometara, saopštila je danas američka vojska. Istovremeno, iz SAD upozoravaju i na opasnost od izlivanja đubriva koje je brod prevozio.

Rubimar, britanski terentni brod kojim su upravljali Libanci, napadnut je 18. februara dok je plovio kroz moreuz Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv, saopštila je američka Centralna komanda.

profimedia

 

Raketni napad primorao je posadu da napusti brod, koji je bio na putu za Bugarsku nakon što je napustio Horfakan u UAE. Prevozio je više od 41.000 tona đubriva, navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

Plovilo je pretrpelo značajnu štetu, što je dovelo do izlivanja nafte, navodi se u saopštenju u kojem se upozorava da bi brodski teret "mogao da se izlije u Crveno more i pogorša ovu ekološku katastrofu".

"Huti nastavljaju da pokazuju zanemiravanje regionalnog uticaja svojih neselektivnih napada, preteći ribarskoj industriji, obalskim zajednicama i uvozu zaliha hrane", navodi se u saopštenju.

AP, oslanjajući se na satelitske snimke (Planet Labs PBC) pogođenog broda, izvestio je utorak da iz broda curi nafta u Crveno more.

profimedia

 

Međunarodno priznata vlada Jemena pozvala je u subotu druge zemlje i orgnaizacije za zaštitu mora da se brzo pozabave naftnom mrljom i spreče "značajnu ekološku katastrofu".

U saopštenju vlade, koja sedi u južnom gradu Adenu, navodi se da brod ide prema ostrvima Haniš, jemenskom arhipelagu u južnom Crvenom moru.

U odvojenom saopštenju CENTCOM-a, navodi se da je američka vojska u petak pokrenula napade na područja pod kontrolom Huta u Jemenu i uništila sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa koje su bile spremne za lansiranje prema Crvenom moru.

Udari su opisani kao "samoodbrana", navodeći da su projektili "predstavljali neposrednu pretnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu".

CENTCOM nije dao više detalja. Mediji kojima upravljaju Huti, međutim, izvestili su o napadima SAD i Velike Britanije na okrug Durajhimi u provinciji Hodeida na Crvenom moru.

Od novembra, pobunjenici su više puta gađali brodove u Crvenom moru i okolnim vodama. Oni tvrde da to rade u znak podrške Pojasu Gaze, ali su češće gađali brodove sa slabim ili bez jasnih veza sa Izraelom, ugrožavajući ključnu trgovinsku rutu između Azije, Bliskog istoka i Evrope. Štaviše, brodovi koje su do sada ciljali uključivali su najmanje jedan koji je prevozio teret za Iran, zemlju koja podržava Hute.

Komentari (0)

Svet