Fokus

Savet Ukrajina-NATO: Rusija mora odmah da zaustavi rat

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2024

-

23:08

Savet Ukrajina-NATO: Rusija mora odmah da zaustavi rat
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija nije uspela u svojim pokušajima da potkopa ukrajinsku državnost i slomi rešenost ukrajinskog naroda, navodi se u saopštenju Saveta Ukrajina-NATO povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu.

"Ukrajina je pobedila kao suverena i demokratska nacija, oslobodivši značajnu teritoriju i potisnuvši rusku crnomorsku flotu", piše u saopštenju objavljenom na sajtu NATO.

Naglašava se da Rusija snosi punu odgovornost za ovaj rat i da ruski ratni zločini u Ukrajini, kršenje i zloupotreba ljudskih prava i normi međunarodnog humanitarnog prava, uključujući prisilnu deportaciju dece i seksualno nasilje, ne smeju proći nekažnjeno.

"Osuđujemo užasne napade Rusije na gradove Ukrajine i njenu civilnu, energetsku i lučku infrastrukturu, od kojih su neki takođe uticali na teritoriju saveznika. Takođe osuđujemo sve one koji omogućavaju rat Rusije i doprinose širenju ruskih dezinformacija. Rusija mora odmah da zaustavi ovaj rat i potpuno i bezuslovno povući sve svoje vojne snage iz Ukrajine u skladu sa rezolucijama Generalne skupštine UN. Mi ne priznajemo i nikada nećemo priznati ruske nelegalne i nelegitimne aneksije, uključujući Krim", saopštio je Savet Ukrajina-NATO .

Navodi se da su članice NATO odlučne da podrže Ukrajinu koliko je potrebno i da su posvećene jačanju i "obnovi ukrajinskog sektora bezbednosti i odbrane i tranziciji Ukrajine u punu interoperabilnost sa NATO-om“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je izjavio da će Ukrajina na kraju ući u NATO i da nije pitanje da li, već kada.

 

Komentari (0)

Svet