Fokus

Preminuo čuveni bankar Džejkob Rotšild

Komentari

Autor: Financial Times, Tanjug

26/02/2024

-

12:34

Preminuo čuveni bankar Džejkob Rotšild
Preminuo čuveni bankar Džejkob Rotšild - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finansijer i član bankarske porodice Rotšild, lord Džejkob Rotšild preminuo je u 87. godini, saopštila je njegova porodica.

U izjavi novinskoj agenciji PA u ponedeljak, Rotšildova porodica je rekla da je "naš otac Džejkob bio izuzetno prisutan u životima mnogih ljudi" i da će "biti sahranjen u skladu sa jevrejskim običajem u maloj porodičnoj ceremoniji", prenosi Fajnenšenal tajms.

Rotšild je karijeru započeo u porodičnoj banci, NM Rothschild & Sons, 1963. godine, pre nego što je 1980. godine sa Markom Vajnbergom osnovao tadašnju J Rothschild Assurance Group, sada Sent Džejms plejs.

Takođe je osnovao Vindmill Hill Asset Management da upravlja porodičnim filantropskim aktivnostima.

Tokom karijere, obavljao je i funkcije zamenika predsednika tadašnje televizije BSkyB, a takođe je bio i predsednik poverenika u Nacionalnoj galeriji.

U tvitu na Iksu, Fondacija Rošild je rekla da je "veoma tužna što objavljuje smrt lorda Rotšilda, biznismena, preduzetnika, filantropa i kulturnog lidera".

"Veoma će nedostajati njegovoj porodici, njegovim kolegama i brojnim prijateljima", dodaje se.

Rotšild se školovao na Iton koledžu pre nego što je studirao istoriju na koledžu Krajst Čerč na Oksfordskom univerzitetu.

Komentari (0)

Svet