Fokus

Korak bliže prekidu vatre: Bajden se nada dogovoru Izraela i Hamasa do ponedeljka, ali Salivan poručuje: "Sačekajmo"

Komentari

Autor: CNN, Rojters, Glas Amerike

27/02/2024

-

13:00

Korak bliže prekidu vatre: Bajden se nada dogovoru Izraela i Hamasa do ponedeljka, ali Salivan poručuje: "Sačekajmo"
Izraelski vojnici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

O novom prekidu vatre između Izraela i Hamasa i sporazumu o taocima mnogo puta se govorilo, ali značajnijih koraka u stom smeru nije bilo sve do prošlog petka. Izjave američkih zvaničnika sugerišu da su najnoviji razgovori dali određene rezultate. Detalji novog sporazuma nisu saopšteni zvanično, ali mediji pišu o tome šta bi novi prekid vatre mogao da znači i koliko bi mogao da traje. Dok američki predsednik kaže da se nada sporazumu do sledećeg ponedeljka, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD ipak poručuje: "Moramo da sačekamo".

Najnovije informacije kažu da je Hamas dobio nacrt dogovora o primirju u Gazi koji uključuje četrdesetodnevnu pauzu u vojnim operacijama, kao i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu deset prema jedan. To je za agenciju Rojters rekao izvor koji je upućen u pregovore.

Prema tom predlogu, bolnice i perkare u Gazi bi bile obnovljene, a 500 kamiona koji nose pomoć svakog dana bi ušlo u Pojas Gaze. Takođe bi bili isporučeni i šatori za smeštaj raseljenih, piše Rojters uz ocenu da se čini da su razgovori koji su održani poslednjih nedelja ozbiljan pritisak da se zaustave borbe.

Osim toga, predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da se nada da je prekid vatre između Izraela i Hamasa moguć do "sledećeg ponedeljka”.

"Nadam se do vikenda. Mislim, do kraja vikenda. Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu. Ali još nije gotovo. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati prekid vatre", poručio je američki predsednik.

Tanjug AP/Fatima Shbair

 

A savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan nije samo govorio Bajdenu o tom pitanju, već je dan ranije odbio da javno precizira uslove za primirje o kojima se razgovara. Međutim, potvrdio je da je na sastanku koji je u petak održan u Parizu postignuto razumevanje o tome kako bi izgledale konture sporazuma. 

"Katar i Egipat će morati indirektno da razgovaraju sa Hamasom, jer će na kraju morati da prostanu na to da oslobode taoce. Posao je u toku. Nadamo se da ćemo u narednim danima stići do tačke u kojoj postoji čvrst i končan dogovor. Ali moraćemo da sačekamo", naveo je Salivan za CNN.

Sastanak u Parizu, pa u Dohi

Izgleda da je sastanak koji je u petak održan u Parizu bio ključan, i da je na neki način predstavljao prekretnicu. Na njemu su bili delegacije SAD, Egipta, Katara i izraleske obaveštajne službe. Da je na tim razgovorima bilo napretka potvrđuje i to što su se timovi iz istih zemalja čiji su se predstavnici sastali u petak, sreli i u ponedeljak u Dohi.

"Imamo napredak u razgovorima tokom vikenda i u poslednjih nekoliko dana. I dalje verujemo da je dogovor moguć i nastavićemo da ga podržavamo", rekao je u ponedeljak portparol Stejt Departmenta Met Miler.

Kako je dodao, "ako Hamas zaista brine o palestinskom narodu, trebalo da pristane na sporazum koji je na stolu, zato što što će to u velikoj meri ublažiti patnju tog naroda".   

CNN je u ponedeljak izvestio da je Hamas odustao od određenih zahteva, i da je to dovelo strane korak bliže sporazumu koji bi omogućio prekid borbi i oslobađanje talasa. To su navela dva izvora koja su upoznata s tim pitanjem. 

profimedia

 

"Glavne prepreke su preaziđene u smislu insistiranja Hmasa na potpunom povlačenju izraelskih snaga i okončanja rata", rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije za CNN. 

Još jedan diplomatski izvor koji je upoznat sa pregovorima je potvrdio da je Hamas ublažio svoju poziciju, ali američki medij piše da će se tek kasnije pojaviti veći izazovi kada se bude razgovaralo o složenijim pitanjima poput oslobađanja pripadnika IDF i poput okončanja rata.

Šta kažu predstavnici Izraela i Hamasa?

Za to vreme, Glas Amerike piše da su obe strane u sukobu nastavile da zauzimaju suprotne stavove o krajnjim ciljevima primirja, kao i da jednu drugu krive za usporavanje pregovora. 

Nakon sastanka sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, Ismail Hanije, odlazeći šef Hamasa, rekao je da je njegova grupa prihvatila napore posrednika da se okonča rat i optužio Izrael da odugovlači dok stanovnici Gaze umiru pod opsadom.  

"Nećemo dozvoliti neprijatelju da koristi pregovore kao paravan za ovaj zločin", rekao je on.  

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je Izrael spreman za dogovor i da je sada na Hamasu da odustane od zahteva koje je opisao kao "neobične" i "sa druge planete”.  

"Očigledno, želimo ovaj dogovor ako ga možemo postići. Zavisi od Hamasa. To je sada njihova odluka. Moraju da budu realni.", rekao je on za Foks Njuz.  

Tanjug/AP/Ronen Zvulun

 

Al Tanijeva kancelarija saopštila je da su Al Tani i šef Hamasa razgovarali o naporima Katara da posreduje u "trenutnom i trajnom sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze".  

Izrael je juče potvrdio da šalje tim u Dohu. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se inače suočava sa velikim pritiskom unutar zemlje da oslobodi više od 130 talaca koji su ostali u Gazi, ali i da dobije tela onih za koje se veruje da više nisu živi.   

Komentari (0)

Svet