Fokus

Nemačka delegacija boravi u poseti Pjongjangu prvi put od pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

11:55

Nemačka delegacija boravi u poseti Pjongjangu prvi put od pandemije
Nemačka delegacija boravi u poseti Pjongjangu prvi put od pandemije - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka delegacija boravi u poseti glavnom gradu Severne Koreje Pjongjangu prvi put od pandemije koronavirusa i tokom nekoliko dana pregledaće lokaciju nemačke ambasade koja je, kao i diplomatska predstavništva drugih evropskih zemalja, bila zatvorena tokom pandemije, rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Portparol je za Rojters rekao da delegacija ministarstva obavlja tehnički pregled ambasade, navodeći da još nije doneta odluka o ponovnom otvaranju ambasade koja je zatvorena u martu 2020. godine.

Veliki broj ambasada u Pjongjangu bio je zatvoren tokom pandemije jer nisu bile u mogućnosti da rotiraju osoblje.

Severna Koreja je nametnula neke od najstrožih mera u svetu protiv pandemije, uključujući gotovo potpunu zabranu putovanja i tek nedavno je počela da ublažava ograničenja.

Velika Britanija, koja je zatvorila svoju ambasadu i povukla diplomatsko osoblje iz Severne Koreje u maju 2020. godine takođe je tražila da pošalje svoj tim u Pjongjang, rekao je portparol Forin ofisa za Rojters.

Portparol je naveo da britansko ministarstvo spoljnih poslova pregovara sa Vladom Severne Koreje preko njene ambasade u Londonu o tome da britanski tehničko-diplomatski tim uskoro poseti Pjongjang. Portparol je napomenuo da je Britanija pozvala Severnu Koreju da dozvoli i agencijama Ujedinjenih nacija i humanitarnim nevladinim organizacijama da uđu u zemlju.

Specijalni izaslanik Švedske za Korejsko poluostrvo Piter Semnebi rekao je Rojtersu da je bilo određenog napretka ka eventualnom povratku švedskih diplomata u Pjongjang i da se nada da će švedska ambasada biti ponovo otvorena relativno brzo.

Komentari (0)

Svet