Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Večeras hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog masakra u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/02/2024

-

08:24

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Večeras hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog masakra u Gazi
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Večeras hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog masakra u Gazi - Copyright Tanjug/AP/Hatem Ali, Mohammed Hajjar, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 146 dana. Uskoro bi moglo da dođe do postizanja dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, izjavio je predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi. Za to vreme izraelske odbrambene snage su pojačale operacije u Gazi i na Zapadnoj obali, dok međunarodna zajednica i UN upozoravaju na tešku humanitarnu situaciju. Prema poslednjim informacijama, najmanje šestoro dece preminulo je od dehidracije i neuhranjenosti u bolnici Kamal Advan, dok se još sedmoro maloletnika nalazi u kritičnom stanju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te palestinske enklave.

Ključni događaji:

  • Više od 7.300 hapšenja na Zapadnoj obali od 7. oktobra
  • Hamas: Pokazali smo fleksibilnost, ali smo i spremni da nastavimo borbu
  • Al Sisi: Uskoro može doći do dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze
  • Palestinska samouprava: Hamas neće biti deo vlade na palestinskim teritorijama
  • Broj dece umrle od neuhranjenosti u Gazi porastao na šest

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.35 Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog masakra u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras će održati hitan vanredni sastanak zbog današnjeg masakra u Gazi, gde je poginulo 112 osoba koje su čekale isporuku hrane iz humanitarne pomoći.

Kako je saopšteno u sedištu UN u Njujorku, sednica je sazvana na zahtev Alžira, a počeće u 16:15 sati po lokalnom vremenu.

Palestinci su za masakr optužili izraelsku vojsku, čiji je portparol odbacio optužbe, rekavši da su vozači kamiona koji su prevozili pomoć uleteli u masu i usmrtili više desetina ljudi.

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

18.40 Bajden: Incident u Gazi će zakomplikovati pregovore o primirju

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da je dobio oprečne izveštaje o smrtonosnom incidentu u severnom delu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

"Postoje dve suprotstavljene verzije onoga što se dogodilo", rekao je Bajden, odgovarajući na pitanja novinara, dodavši da SAD "proveravaju" šta se dogodilo, prenosi američka televizija NBC.

On je naglasio da ostaje optimista kada je reč o potencijalnom primirju za koje je prethodno rekao da će biti postignuto do ponedeljka sledeće nedelje.

"Nada nikad ne umire. Razgovarao sam telefonm sa ljudima u regionu. Verovatno neće biti u ponedeljak, ali ja se nadam", rekao je Bajden.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

17.02 Bela kuća o izraelskom smrtonosnom napadu u Gazi: Ozbiljan incident

Bela kuća danas je saopštila da ispituje izveštaje prema kojima su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć u blizini grada Gaza, opisujući to kao "ozbiljan incident".

"Oplakujemo gubitak nevinih života i prepoznajemo strašnu humanitarnu situaciju u Gazi, gde nevini Palestinci samo pokušavaju da prehrane svoje porodice“, istakao je portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće.

15.59 Portparol izraelske vlade: Detalji incidenta nisu još uvek poznati, vozači kaiona s tovarom upali u gomilu

Potparol izraelske vlade Avi Himan izjavio je da smrt Palestinaca, koji su poginuli čekajući isporuku humanitarne pomoći, predstavlja tragičan događaj ali je naveo da je prema preliminarnim izveštajima, do incidenta došlo zbog toga što su vozači kamiona iz Gaze s tovarom upali među gomilu.

"U nekom trenutku kamioni su bili preplavljeni i vozači kamiona iz Gaze, koji su bili civili, upali se u gomilu ljudi, pregazivši, koliko shvatam, desetine ljudi", saopštio je Himan.

Dodao je da je incident "očigledno tragedija", ali da detalji još uvek nisu poznati, javlja Rojters.

Prema početnoj istrazi IDF-a o gužvi u severnoj Gazi jutros, velika većina žrtava je pregažena.

Incident je počeo oko četiri sata ujutro, kada je oko 30 kamiona sa humanitarnom pomoći stiglo na obalu grada Gaze, da isporuče hranu Palestincima u naselju Rimal.

Hiljade Palestinaca pojurilo je do kamiona nakon što su prošli kontrolni punkt ID u centralnoj Gazi, što je dovelo do stampeda u kojem je na desetine Palestinaca ranjeno i ubijeno, neki nakon što su ih kamioni pregazili, navodi istraga, prenosi Tajms of Izrael.

14.23 Hamas upozorava da bi mogao da obustavi učešće u pregovorima

Hamas je danas upozorio da bi mogao da obustavi učešće u pregovorima o oslobađanju talaca nakon što je, prema tvrdnjama zdravstvenih vlasti u Gazi, ubijeno više od 100 Palestinaca koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć u Gazi.

"Pregovori koje vodi rukovodstvo pokreta nisu otvoren proces po cenu krvi našeg naroda", navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Rojters.

Zvaničnik Hamasa Izat al-Rišk rekao je da trenutni pregovori sa Izraelom neće biti "pokriće za nastavak zločina neprijatelja", navodi Al Džazira.

Associated Press

13.25 IDF o napadu na Palestince u Gazi: Pucano na one koji su pljačkali tovare pomoći

Izraelska vojska je saopštila da je tokom procesa isporuke humanitarne pomoći u severni deo Pojasa Gaze, oko kamiona izbilo "nasilno okupljanje", i tom prilikom su Palestinci opljačkali utovarenu robu, a na njih je potom otvorena vatra.

"Tokom incidenta, desetine stanovnika Gaze su povređene usled guranja i gaženja“, navodi IDF, dodajući da se incident istražuje.

Vojni izvor kaže da je nakon incidenta deo mase počeo da se kreće prema izraelskim snagama u toj oblasti, koje su imale zadatak da koordiniraju ulazak kamiona pomoći u severnu Gazu, na način koji je "ugrozio" izraelske trupe, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP

 

Ranije danas, Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa saopštila je da je u izraelskim vojnim udarima ubijeno najmanje 70 Palestinaca i ranjeno još 250, dok su okupljeni čekali na kamione pomoći u gradu Gazi.

Bolnica Kamal Advan u Gazi primila je tela 10 mrtvih i desetine ranjenih Palestinaca iz zapadnog grada Gaze, rekao je za Rojters šef bolnice Husam Abu Safija.

"Ne znamo koliko ih ima u drugim bolnicama",  dodao je on.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze saopštilo da je od početka izraelske vojne ofanzive, nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, najmanje 30.035 Palestinaca ubijeno, a 70.457 ranjeno.

13.04 "Izraelski vojnici osetili da su u opasnosti, pa su zato otvorili vatru"

Rojters je izvestiio o saopštenju izraelske vojske o napadima u gradu Gazi, prenosi Gardijan. Kako se navodi, izralski izvor je rekao da su snage izraelski vojnici otvorili vatru na "nekoliko ljudi" u masi koja je okružila kamione sa pomoću, i to nakon što su osetili da su u opasnosti. 

12.48 Volker Tirk: I Hamas i Izrael su počinili ratne zločine

Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Tirk izjavio je danas da su obe strane u sukobu Izraela i palestinske militantne grupe Hamas počinile ratne zločine, i pozvao da se oni istraže i da počinioci za njih snose odgovornost.

''Obe strane jasno su prekršile međunarodna ljudska prava i humanitarne zakone, uključujući ratne zločine i moguće druge zločine prema međunarodnom pravu'', rekao je Tirk, prenosi Rojters.
Predstavljajući godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj Obali, on je rekao da je njegova kancelarija zabeležila ''mnoge incidente koji mogu predstavljati ratne zločine izraelskih snaga''.

''Postoje indicije da su izraelske snage učestvovale u neselektivnom ili neproporcionalnom gađanju, kršeći međunarodno pravo'', rekao je Tirk. Dodao je da palestinske oružane grupe koje ispaljuju neselektivno projektile širom južnog Izraela i drže taoce takođe krše međunarodno pravo.

10.20 Bolnica Al Šifa: U napadu na civile koji su čekali pomoć ubijeno najmanje 70 Palestinaca

Predstavnici bolnice Al Šira u gradu Gazi kažu da je u izraelskom udaru na veliki red Palestinaca koji su čekali na pomoć, ubijeno i ranjeno na desetine ljudi, prenosi AP. Jedan od zvaničnika bolnice dr Džedala Šafai rekao je za Al Džaziru da je oko 50 ljudi ubijeno, a 250 ranjeno u napadu koji se dogodio u četvrtak ujutru. U međuvremenu, Al Džazira je ažurirala broj poginulih na najmanje 77.

Al Džazira je takođe objavila snimke na kojima se vide tela poginulih, ali i povređeni kako pristižu u bolnicu, navodi AP.

Izraelska vojska je saopštila da proverava ove navode.

Profimedia

 

Fares Afana, šef službe hitne pomoći u bolnici Kamal Advan rekao je da su lekari koji su stigli na lice mesta "desetine ili stotine" kako leže na zemlji. Rekao je da nema dovoljno kola hitne pomoći da pokupe sve mrtve i ranjene.

Profimedia

 

Dr Mohamed Salha, vršilac dužnosti direktora bolnice Al Avda, rekao je da su primili 90 povređenih i troje mrtvih. "Očekujemo porast broja preminulih. I dalje ima mnogo ranjenih na prijemu u Hitnu pomoć", rekao je on.

Dodaje i da je bolnica Al Avda uglavnom bez struje, a operaciona sala radi na agregator samo nekoliko sati.

10.17 SAD strahuju da će Izrael pokrenuti kopneni napad na Liban

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena i američki obaveštajni zvaničnici zabrinuti su da Izrael planira kopneni upad u Liban koji bi mogao biti pokrenut krajem proleća ili početkom leta, ukoliko se diplomatskim kanalima libanska militantna grupa Hezbolah ne natera na povlačenje sa granice sa Izraelom.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike administracije i obaveštajne izvore, CNN prenosi da se o potencijalnom kopnenom upadu izraelske vojske u Liban govori toliko često, da se pominje i u zvaničnim brifinzima osoblja administracije. ''Mi radimo pod pretpostavkom da će do izraelske vojne operacije doći u narednim mesecima. Ne narednih nedelja, već kasnije ovog proleća'', rekao je jedan zvaničnik Bajdenove administracije.

10.14 Galant: Svi moraju da služe vojni rok

Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je na ukidanje izuzeća od vojnog roka za pripadnike ultra-ortodoksne jevrejske zajednice i dodao da će podržati zakon koji će rešiti to pitanje samo ako ga podrže i ministri stranaka centra - Beni Ganc i Gadi Ajzenkot. Pozivajući na usvajanje zakona koji bi izmenio situaciju u kojoj većina mladih muškaraca iz ultra-ortodoskih sredina može da izbegne obaveznu vojnu službu ako odu na verske studije, Galant je rekao da je pritisak zbog potreba za ljudstvom u vojsci, usled borbi u Pojasu Gaze i na severnoj granici Izraela, zahteva doprinos svih sektora društva, prenosi "Tajms ov Izrael".

"Mi cenimo one koji svoje živote posvete proučavanju Tore. Međutim, bez fizičkog postojanja, nema ni duhovnog postojanja. Naši bezbednosni izazovi pokazuju da svako mora da snosi teret službe. Svi delovi društva", rekao je Galant u televizijskom obraćanju iz sedišta Ministarstva odbrane u Tel Avivu.

Njegov stav, zajedno sa rastućim pritiskom na vladu da postigne rešenje za taj dugo odlagani politički "vruć krompir", mogao bi da dovede do žestokog sukoba sa strankama ortodoksnih Jevreja, koje su ključne za opstanak vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanjahua.

Tanjug/AP

 

09.38 Izrael: Uhapšene dve osobe pod sumnjom da su planirale teroristički napad

Dvojica muškaraca uhapšena su pod sumnjom da su planirali da izvrše teroristički napad na teritoriji Izraela uz pomoć operativca Hamasa u Gazi, saopštili su izraelska obaveštajna služba Šin Bet i izraelska policija, prenosi Tajms of Izrael.

Dvojica osumnjičenih, 17-godišnjak iz Jerusalima i njegov 29-godišnji rođak iz Nablusa, prvi put su stupili u kontakt sa operativcem za terorizam u Gazi prošle godine, pre napada Hamasa i rata u Gazi 7. oktobra, i zatražili pomoć u konstruisanju eksplozivne naprave, navodi se saopštenju Šin Beta i policije nakon završetka zajedničke istrage.

08.18 Broj poginulih u Gazi premašio 30.000

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je više od 30.000 Palestinaca ubijeno u Pojasu od početka rata, prenosi AFP. Rat između Izraela i Hamasa traje skoro pet meseci, a u najnovijim podacima koje je objavilo ministarstvo kojim upravlja Hamas, ne pravi se razlika između broja poginulih militanata ove grupe i civilnog stanovništva.

Associated Press

07.58 Broj dece umrle od neuhranjenosti u Gazi porastao na šest

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je još dvoje dece umrlo od dehidracije i neuhranjenosti u bolnici Al-Šifa u gradu Gazi, čime je broj umrlih maloletnika od gladi na toj teritoriji juče porastao na šest. Ministarstvo je ranije saopštilo da je četvoro dece umrlo u bolnici Kamal Advan, a da se još sedmoro nalazilo u kritičnom stanju, prenosi Al Džazira.

AP Photo/Hatem Ali

 

07.38 Palestinska samouprava: Hamas neće biti deo vlade na palestinskim teritorijama

Ministar spoljnih poslova Palestinske samouprave (PA) Rijad al Maliki saopštio je da veruje da Hamas razume zašto ne bi trebalo da bude deo nove vlade na palestinskim teritorijama. Maliki je na konferenciji za novinare rekao da je potrebna "tehnokratska" vlada, bez militantne grupe koja vodi rat protiv Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

07.15 Al Sisi: Uskoro može doći do dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Egipatski predsednik Abdel Fatah Al Sisi izjavio je da bi uskoro mogao biti postignut dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze. ''Nadamo se da ćemo u narednim danima postići prekid vatre i doći do olakšanja za narod u Gazi'', rekao je Sisi, a prenosi Tajms of Izrael.

Ranije je lider palestinske militantne grupe Hamas rekao da grupa pokazuje fleksibilnost u pregovorima sa Izraelom, ali da je istovremeno spremna da nastavi borbu.

AP/Jacquelyn Martin

 

06.55 Hamas saopštio da je njegov ogranak u Libanu ispalio 40 raketa na sever Izarela

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je njen ogranak u Libanu jutros ispalio 40 raketa na bazu izraelske vojske u blizini Kirijat Šmona na severu Izraela. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su identifikovale samo 10 raketa koje su ispaljene iz Libana, od kojih je jedna pogodila zgradu u Kirijat Šmoni, uzrokujući štetu, ali da nije bilo povređenih. IDF je naveo da su pre toga još četiri rakete ispaljene na taj grad i da nisu izazvale štetu, preneo je Tajms of Izrael.

Komentari (0)

Svet