Fokus

Tramp uklonjen s predizborne liste Republikanaca u Ilinoisu, sud se pozvao na Ustav SAD

Komentari

Autor: Fox News

29/02/2024

-

16:01

Tramp uklonjen s predizborne liste Republikanaca u Ilinoisu, sud se pozvao na Ustav SAD
Tramp uklonjen s predizborne liste Republikanaca u Ilinoisu, sud se pozvao na Ustav SAD - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sudija okružnog suda Kuk Kauntija, Trejsi Porter, objavila je kasno u sinoć da je bivši predsednik Donald Tramp uklonjen sa izborne liste Republikanske stranke za predsedničke izbore 2024. godine u državi Ilinois zbog njegove navodne uloge u neredima koji su se dogodili 6. januara 2021. godine u Kapitolu.

Porterova je zabranila da se Tramp nađe na listi u Ilinoisu mesec dana nakon što je tužba protiv njega  odbačena od strane Izbornog odbora države Ilinois.

Prema sudskim dokumentima koje je dobio Fox News, Porterova je donela ovu odluku u sredu i pozvala odbor da ukloni Trampa ili "zanemari sve potencijalne glasove za njega", zbog kršenja trećeg člana  14. amandmana ili "klauzule diskvalifikacije", zbog angažovanja u neredima.

Trampov štab: Odluka je neustavna 

Ova presuda Porterove poništava prošlomesečnu odluku Izbornog odbora države Ilinois da zadrže Trumpovo ime na listi za preliminarne izbore nakon što ih grupa glasača iz Ilinoisa optužila da su bivšeg predsednika optužili za pobunu.

Međutim, presuda je na čekanju do petka, ukoliko Trumpovi advokati podnesu žalbu Vrhovnom sudu Ilinoisa ili Apelacionom sudu prvog okruga Illinoisa.

Predstavnik Trampove kampanje poslao je saopštenje Reutersu rekavši kako je to "neustavna presuda koja će brzo biti osporena".

Vrhovni sud SAD prvi put razmatra značenje i domet trećg člana 14. amandmana Ustava koji zabranjuje bivšim javnim funkcionerima koji su se "angažovali na nasilnom osvajanju vlasti" ponovno obavljanje javnih funkcija.

Šta piše u Ustavu

Član 3 Ustava kaže: "Nijedno lice ne može... obavljati bilo koju službu... u Sjedinjenim Državama... koje je prethodno položilo zakletvu kao član Kongresa ili kao službenik Sjedinjenih Država... a koje se unapred angažeuje na nasilnom osvajanju vlasti ili ustanku protiv iste ili pruža pomoć neprijateljima".

Tramp nikada nije optužen za podsticanje nasilne pobune.

Pelosi: Niko nije iznad zakona

Nensi Pelosi je na mreži X podelila svoje mišljenje o presudi.

"Vrhovni sud na velikom ispitu zbog odluke odlukom da prihvati rasoravu o "totalnom imunitetu" bivšeg predsednika. Ostaje da vidimo hoće li sudije podržati temeljni američki princip - niko nije iznad zakona, pa ni bivši predsednik," napisala je Pelosi.

Sud će doneti odluku najkasnije do kraja juna o tome može li protiv Trampa biti pokrenut postupak zbog mešanja u izbore, prenosi Associated Press.

Ilinois je ovom odlukom postao treća država u kojoj je Tramp uklonjen sa liste, posle Kolorada i Mejna. Ali te su presude privremeno suspendovane dok traje žalbeni postupak u Vrhovnom sudu SAD.

Preliminarno glasanje u Ilinoisu je zakazano za 19. mart.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet