Fokus

U Kongresu postignut dogovor za privremeno finansiranje vlade SAD

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

07:23

U Kongresu postignut dogovor za privremeno finansiranje vlade SAD
Tanjug/AP/J. Scott Applewhite - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Demokratski i republikanski lideri u američkom Kongresu postigli su dogovor o finansiranju 12 federalnih programa u tekućoj fiskalnoj godini, čime će se sprečiti delimično obustavljanje rada federalne vlade SAD, do čega bi došlo u subotu, prenosi Glas Amerike.

Dogovor koji su odobrili Predstavnički dom i lideri Senata treba da se izglasa kao zakon o privremenom finansiranju, kako bi vlada održala normalno funkcionisanje do novih rokova 8. i 22. marta, što daje predstavnicima u Kongresu dodatno vreme da raspravljaju o celogodišnjem budžetu.

"O privremenoj meri će glasati Predstavnički dom i Senat ove nedelje", navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona, lidera većine u Senatu Čaka Šumera, lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela i lidera demokrata u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa.

Republikanski kongresmen Kevin Hern rekao je da će predlog zakona o privremenom finansiranju - četvrti u fiskalnoj godini koja je počela 1. oktobra 2023. - biti stavljen danas na glasanje u Predstavničkom domu.

Ako ne bude usvojen, federalna vlada SAD bi u subotu delimično morala da obustavi rad.

Lideri obe stranke sada prikupljaju podršku za ovaj privremeni zakon u svojim redovima, navodi Glas Amerike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet