Fokus

Bajden nazvao "neandertalcima" one koji poriču klimatske promene

Komentari

Autor: Fox News

01/03/2024

-

13:25

Bajden nazvao "neandertalcima" one koji poriču klimatske promene
Bajden nazvao "neandertalcima" one koji poriču klimatske promene - Copyright Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden u četvrtak je posetio južnu granicu u Teksasu, posle razornih požara u ovoj saveznoj državi i Oklahomi, i tokom obraćanja one koji negiraju klimatske promene nazvao - "neandertalcima".

Govoreći u pograničnom gradu Braunsvil, Bajden se prvo osvrnuo na požar koji je opustošio deo Teksasa i uništio više od milion hektara.

"Ideja da ne postoji takva stvar kao što su klimatske promene. Sviđa mi se to, čoveče", rekao je on. "Volim neke svoje prijatelje neandertalce koji i dalje misle da nema klimatskih promena".

Bajden nije spomenuo republikance, ali je u prošlosti kritikovao GOP zbog osporavanja globalnog zagrevanja. Kada je u novembru 2023. objavljena Nacionalna klimatska procena, koja detaljno opisuje uticaje klimatskih promena, Bajden je izjavio.

Kritia Kongresa

"Svako ko namerno poriče uticaj klimatskih promena osuđuje američki narod na veoma opasnu budućnost. Ništa od ovoga nije neizbežno".

Posle njegovih kratkih napomena o klimatskim promenama, on je dalje kritikovao Kongres jer nije usvojio dvopartijsko granično zakonodavstvo.

"Ovaj zakon je bio na putu da bude usvojen. Onda ga je izbacila iz koloseka obična politika," rekao je on. "SAD treba da preispita ovaj zakon, a oni senatori koji mu se protive treba da ostave politiku po strani i učine nešto dobro za Ameriku. Većina republikanaca i demokrata u oba doma podržavali su ovaj zakon sve dok neko nije došao i rekao ’Nemojte to da radite. To će koristiti aktuelnom predsedniku‘", dodao je Bajden. "To je đavolski način da se u Americi tretira tako ozbiljan problem.

Tramp: Bajden je kriv za invaziju

On je pozvao bivšeg predsednika Trampa da mu se "pridruži" u poruci Kongresu da usvoji zakon o bezbednosti granica.

Ranije je Bajden posetio Rio Grande i dobio brifing od zvaničnika unutrašnje bezbednosti. U međuvremenu, Tramp je takođe posetio granicu, na oko 300 milja udaljenom Igl Pasu u Teksasu.

"Ovo je invazija Džoa Bajdena", rekao je Tramp o graničnoj krizi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet