Planeta

Požar kakav Teksas ne pamti, zbog vatrene stihije evakuiasana i fabrika za proizvodnju nuklearnog oružja

Komentari

Autor: CBS News/Independent

29/02/2024

-

17:00

Požar kakav Teksas ne pamti, zbog vatrene stihije evakuiasana i fabrika za proizvodnju nuklearnog oružja
Požar kakav Teksas ne pamti, zbog vatrene stihije evakuiasana i fabrika za proizvodnju nuklearnog oružja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Požar koji je u ponedeljak izbio u Teksasu do danas se proširio na 445.000 hektara i brzo postao "najveći i najdestruktivniji" u istoriji te američke savezne države.

CBS News prenosi navode vatrogasaca da su do sada uspeli da obuzdaju vatru na svega tri odsto teritorije zahvaćene požarom koji je krenuo da se širi iz okruga Hačinson.

Američka televizija je prenela da je u tom okrugu stradala jedna osoba. Navodi se da je unuk žrtve kazao da je poginula Džojs Blankenšip (83).

 

Zbog požara je privremeno obustavljen rad Panteksa, glavne fabrike za proizvodnju nuklearnog oružja, koja se nalazi na oko 50 kilometara od grada Amariljo. Britanski list Indipendent prenosi da je prozvodnja prekinuta u utorak uveče.

"Evakuisali smo naše osoblje, u pitanju je osoblje koje nije od ključne važnosti, iz fabrike, samo iz predostrožnosti", kazao je Lef Pendergraft, portparol Proizvodne kancelarije Administracije za nacionalnu nuklearnu bezbednost u Panteksu.

Iz fabrike su se juče oglasili saopštenjem na društvenoj mreži X da ona ponovo normalno radi.

"Celokupno osoblje se javilo na dužnost prema utvrđenom rasporedu", saopšteno je iz Panteksa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet