Fokus

Tramp vodi u odnosu na Bajdena u eventualnom revanšu na izborima, pokazala nova anketa

Komentari

Autor: Foks njuz

03/03/2024

-

18:11

Tramp vodi u odnosu na Bajdena u eventualnom revanšu na izborima, pokazala nova anketa
Tanjug/AP/Charlie Neibergall - Copyright Tanjug/AP/Charlie Neibergall

veličina teksta

Aa Aa

Donald Tramp vodi u odnosu na demokratskog predsednika Džozefa Bajdena za dva procenta u najnovijoj anketi televizije Foks. Istraživanje je takođe pokazalo da Niki Hejli, Trampova poslednja republikanska kandidatkinja na primarnim izborima ima osam poena prednosti u odnosu na Bajdena.

U potencijalnom revanšu, istraživanje sprovedeno od 25. do 28. februara nad 1.262 registrovana birača širom zemlje, pokazuje da bi Tramp dobio 49 odsto podrške, a Bajden 47 odsto. 

Reč je o promeni raspoloženja Amerikanaca, s obzirom da su rezultati septembarskog  istraživanja pokazali da je Bajden u prednosti u odnosu na Trampa (44-41 odsto).

Trampova prednost dolazi od rekordne ili skoro rekordne podrške među ključnim demokratskim grupama, dok održava snažnu podršku među svojim biračkim jedinicama.

Na primer, 28 odsto crnih glasača podržava Trampa u borbi protiv Bajdena, sedam puta više nego što ga je podržalo pre četiri godine (četiri odsto u februaru 2020.). Pored toga, Tramp ima značajnu podršku među biračima mlađim od 30 godina (51%) i demokratama (8%), uz skoro rekordnu podršku među Hispanoamerikancima (48%) i ženama iz predgrađa (43%).

Neke od Trampovih najjačih grupa su beli evangelistički hrišćani (68%), belci bez fakultetske diplome (64%) i seoski birači (60%), dok su za Bajdena to crnci (66%), gradski birači (59%), i oni sa diplomom fakulteta (57%).

Demokrate (90% Bajdena) i republikanci (92% Tramp) ne udaljavaju se daleko od svoje matične baze, dok nezavisni biraju Bajdena za 8 poena (unutar granice greške).

Tanjug/AP

 

Veliki deo Bajdenovog uspeha 2020. bio je to što je imao značajnu prednost u odnosu na Trampa, ali ona je sad nestala, prenosi Foks. Njegov povoljan rejting je sa neto pozitivnog za 4 poena u februaru 2020. prešao na neto negativan za 18 poena danas. Ali Trampov rejting se pomerio samo za nekoliko poena, sa -11 na -14 danas.

Kada se glasači pitaju koje će pitanje biti najvažnije prilikom odlučivanja o njihovom glasanju, skoro 4 od 10 kaže ekonomija (37%). Dvocifrene su i dve druge vruće teme: imigracija (21%) i abortus (10%). Svi ostali dobijaju jednocifrene brojeve: zdravstvena zaštita (7%), izborni integritet (5%), klimatske promene, kriminal, spoljna politika i oružje dobijaju 4% po komadu.

Glasači kojima je ekonomija bitna podržavaju Trampa sa razlikom od 14 poena. Među glasačima za abortuse, Bajden lako pobeđuje Trampa (+56 poena), dok glasači za imigraciju snažno idu za Trampa (+70).

Najveći problem među demokratama i nezavisnima je ekonomija, dok su republikanci podeljeni između ekonomije i imigracije.

Skoro osam od 10 glasača kaže da je situacija na južnoj granici ili veliki problem (37%) ili hitna situacija (41%) i da Kongres zaslužuje veliki deo (52%) ili deo (29%) krivice. Manje, iako i dalje 7 od 10, kaže da je nedostatak sprovođenja Bajdenove administracije uzrok situacije na američko-meksičkoj granici (47% mnogo, 25% nešto).

Bajden i Tramp su u četvrtak odvojeno posetili južnu granicu, nakon sprovedene ankete.

Imigranti najveći problem za Bajdena

Imigracija je Bajdenov najgori problem: 31% odobrava, naspram 66%, koji ne misle tako. Nešto bolja situacija je oko rata Izraela i Hamasa (31-65%), inflacije (34-65%), Kine (35-61%) i ekonomije (37-62%)

Sve u svemu, 42% odobrava posao koji Bajden radi, a 58% ne odobrava, što je otprilike ono gde su rezultati bili u decembru, ali je daleko ispod onoga na početka svog mandata (54% odobrava-43% ne odobrava u aprilu 2021.)

U međuvremenu, samo četvrtina glasača danas smatra da im Bajdenova politika pomaže, jer skoro polovina kaže da ih povređuje (48%), a druga četvrtina (27%) kaže da ne prave razliku.

Neki birači dovode u pitanje Bajdenove i Trampove motive. Većina misli da svako radi ono što je najbolje za sebe, a ne ono što je najbolje za zemlju: 51% kaže da je Bajden u tome za sebe, dok 57% kaže isto za Trampa.

Mentalna stabilnost kandidata

I Bajdenova i Trampova mentalna stabilnost dovedena je u pitanje u ovom izbornom ciklusu, i dok Amerikanci imaju zabrinutost za oba kandidata, to više šteti Bajdenu nego Trampu. Oko 47 odsto kaže da Tramp ima mentalnu snagu da služi kao predsednik, što je 10 poena bolje od onih 37 odsto koji kažu da je Bajden dorastao poslu.

Kada je reč o poštenju, situacija je suprotna: za 7 poena više glasača kaže da je Bajden pošten i od poverenja (43%) nego Tramp (36%). Ipak, većina misli da su oboje nepošteni.

„Izbori između dva kandidata koji ne mogu da probiju 50% na osnovu poštenja i gde većina misli da ne daju prioritet zemlji su depresivna perspektiva“, kaže demokrata Kris Anderson, koji je vodio anketu zajedno sa republikancem Deronom Šoom.

Više od polovine, 54%, smatra da su pravne optužbe protiv Trampa legitimni pokušaji da se istraže važna pitanja, uključujući većinu demokrata (86%) i nezavisnih (64%), kao i oko 2 od 10 republikanaca (19%). Sve u svemu, 45% kaže da su ove optužbe politički motivisane.

Kada je u pitanju postupak opoziva protiv Bajdena, 45% kaže da su oni legitimni, a 52% lažni. Većina demokrata (84%) i nezavisnih (57%) naziva ih lažnim, dok većina republikanaca (79%) kaže da su legitimni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet