Fokus

Sve veći broj Amerikanaca sumnja u Bajdenove mentalne sposobnosti

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

12:58

Sve veći broj Amerikanaca sumnja u Bajdenove mentalne sposobnosti
Sve veći broj Amerikanaca sumnja u Bajdenove mentalne sposobnosti - Copyright AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Sve veći broj Amerikanaca sumnja u to da 81-godišnji predsednik Džo Bajden ima mentalne sposobnosti neophodne za funkciju prvog čoveka Bele kuće, pokazuje istraživanje američke agencije Asošiejted pres.

Otprilike šest od 10 ispitanika "nije baš" ili "nije uopšte" sigurno u Bajdenovu mentalnu sposobnost da efikasno služi kao predsednik Sjedinjenih Država, navodi se u rezultatima istraživanja. Među nezavisnim biračima, čak 80 odsto ispitanih sumnja u Bajdenove mentalne sposobnosti, dok u Trampove sumnja 56 odsto njih.

Istovremeno, skoro šest od 10 Amerikanaca navodi da nema poverenje u mentalne sposobnosti bivšeg predsednika, 77-godišnjeg Donalda Trampa, koji će najverovatnije biti kandidat Republikanske stranke.

U tradicionalnoj anketi pred govor američkog predsednika o stanju nacije, koji je zakazan za četvrtak, 7. mart, samo 38 odsto birača odobrava način na koji Bajden obavlja svoj posao, dok 61 odsto Amerikanaca nije zadovoljan njegovim radom.

Građani SAD su posebno nezadovoljni Bajdenovom politikom kada je reč o imigraciji, ratu u Gazi i ekonomiji. Čak 57 odsto Amerikanaca misli da je ekonomija SAD "nešto" ili "mnogo" gora nego pre 2021. godine, kada je Džo Bajden preuzeo dužnost predsednika. Istraživanje je sprovedeno u periodu od 22. do 26. februara, a u njemu su učestvovale 1.102 odrasle osobe.

Komentari (0)

Svet