Fokus

Rekordno mali odziv birača na izborima u Iranu: "Potvrda poverenja naroda" ili nedostatak izbornih opcija

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

16:36

Rekordno mali odziv birača na izborima u Iranu: "Potvrda poverenja naroda" ili nedostatak izbornih opcija
Rekordno mali odziv birača na izborima u Iranu: "Potvrda poverenja naroda" ili nedostatak izbornih opcija - Copyright Tanjug AP/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

Izlaznost birača na parlamentarnim izborima održanim u petak u Iranu bila je oko 41 odsto, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi. Rojters prenosi da je ovo bila najmanja izlaznost i najslabiji odziv birača na izborima još od iranske Islamske revolucija 1979. godine kojom su vlast preuzeli uticajni klerikalni vlastodršci, prenosi Rojters.

Izbori u petak viđeni su kao test legitimiteta islamskih verskih vlasti usred rastućih ekonomskih problema i nedostatka izbornih opcija za mladu populaciju ogorčenu zbog političkih i društvenih ograničenja.

"Oko 25 miliona od ukupno 61 miliona registrovanih birača u Iranu glasalo je na pralamentarnim izborima održanim 1. marta", rekao je ministar Vahidi na konferenciji za novinare.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine izlaznost je bila 42,5 odsto, a 62 odsto upisanih birača je učestvovalo na izborima 2016. godine.

Iranske vlasti tvrde da je ovogodišnja izlaznost "potvrda poverenja naroda u sistem Islamske Republike".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet