Planeta

Počeli izbori u Iranu: Hamnej glasao među prvima uz poruku "učinite neprijatelje beznadežnim“

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

08:35

Počeli izbori u Iranu: Hamnej glasao među prvima uz poruku "učinite neprijatelje beznadežnim“
Počeli izbori u Iranu: Hamnej glasao među prvima uz poruku "učinite neprijatelje beznadežnim“ - Copyright Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

U Iranu se danas održavaju parlamentarni izbori, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej (84) bio je jedan od prvih glasača.

Hamnej je pozvao građane da glasaju što je pre moguće, navodeći da, kako je rekao, "i prijatelji i neprijatelji Irana posmatraju izlaznost", prenosi Arab News.

"Usrećite prijatelje, a neprijatelje učinite beznadežnim“, dodao je Hamnej. Preliminarni rezultati iranskih izbora očekuju se u subotu.

Očekuje se da će izbori biti test popularnosti verskog rukovodstva, usred rastućeg nezadovoljstva zbog političke, socijalne i ekonomske krize, navodi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

 

Agencija dodaje da će glasanje biti prvo merilo podrške Iranaca Hamneiju posle antivladinih protesta 2022. i 2023. godine, koji su doveli do najvećih nemira od Islamske revolucije 1979. godine.

Uz parlamentarne izbore, biraće se i 88 članova religioznog tela pod imenom Skupština stručnjaka, čiji je zadatak da imenuje ili smeni vrhovnog poglavara.

Očekuje se da će u parlamentu većinu zadržati najveća tvrdolinijska grupa, koju čine bivši članovi elitne Revolucionarne garde i povezana Basidž milicija, kao i drugi političari lojalni vrhovnom vođi Hamneiju.

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

 

To takođe uključuje Bhakte i Tragaoce za putem Islamske revolucije, Front stabilnosti Islamske revolucije, Stranku islamske koalicije i Udruženje militantnih sveštenika.

Rekordan broj od više od 15.000 kandidata na parlamentarnim izborima prošli su ispitivanje Saveta čuvara, što je skoro 75 odsto od ukupnog broja kandidata koji su se prvobitno registrovali za izbore, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana.

Savet je tvrdolinijski organ sveštenika i pravnika koji procenjuju privrženost islamu, verovanje u sistem verskih zakona i u Islamsku republiku, navodi Rojters.

Bivšem predsedniku Hasanu Rohaniju Savet čuvara zabranio je da se kandiduje.

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

 

Reformisti, kojima je učešće u politici zabranjeno nakon što su osporili ponovni izbor tvrdolinijskog predsednika 2009. godine, nisu podržali nijednu listu kandidata za parlament.

Proreformski kandidati, koji zahtevaju postepene promene u Islamskoj republici,  suočili su se sa diskvalifikacijama na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Posle godina neuspešnih pokušaja da povećaju političke i društvene slobode, njihovu agendu demonstranti su odbacili kao neadekvatnu 2022. godine.

 

Komentari (0)

Svet