Fokus

Izrael se pretvara u siromašnu zemlju, tvrdi izvršni direktor Tel Avivske berze

Komentari

Autor: Al Jazeera

05/03/2024

-

14:37

Izrael se pretvara u siromašnu zemlju, tvrdi izvršni direktor Tel Avivske berze
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Itai Ben-Zeev, izvršni direktor Tel Avivske berze (TASE), izrazio je zabrinutost zbog odliva kapitala u inostranstvo, upozoravajući istovremeno da će se Izrael pretvoriti u siromašnu zemlju zbog kontinuiranog povlačenja kapitala iz nje.

Pozvao je vladu da preduzme mere za jačanje investicija unutar zemlje, prema onome što je objavio list Globes, specijalizovan za ekonomska pitanja.

“Pre nekoliko godina su govorili da je tržište kapitala mesto za bogate”, rekao je on i dodao: 

"Ako se za deset godina probudimo i otkrijemo da novca nema, Izrael će se pretvoriti iz bogate u siromašnu zemlju. To je klizav teren", upozorio je Ben-Zeev.

Direktor TASE pozvao je da se preduzmu proaktivne mere s ciljem sprečavanja ovakvog scenarija, dodavši kako se nada da će 2024. biti godina reformi.

“Izrael nesvesno ohrabruje ljude da povuku svoj novac i prebace ga u inostranstvo", rekao je Ben-Zeev, skrećući pažnju na potencijalno negativan uticaj koji to ima na zemlju.

Ozbiljne posledice

Ben-Zeev je, u svom govoru tokom godišnje konferencije o flotaciji Udruženja javnih trgovačkih kompanija, naglasio da je potrebno pružiti podršku lokalnim preduzetnicima i investitorima zbog jačanja izraelske ekonomije, prenosi list Globes.

Direktor TASE postavlja pitanja o razlozima zbog kojih se vlada ne fokusira na promovisanje povoljnog okruženja za lokalne preduzetnike i investitore, pa je pozvao javna preduzeća da preduzmu inicijative za stvaranje veće likvidnosti i marketinške sposobnosti.

Kao odgovor na poziv Bena-Zeeva da se pojačaju domaće investicije, izvršni direktor Udruženja javnih preduzeća Ilan Flato upozorio je na opasnost povećavanja budžeta za odbranu iznad onoga što nalažu potrebe rata u Gazi.

"Ako okvir bude prekoračen, to će imati ozbiljne posledice, uključujući i blagostanje. Mogli bismo da se vratimo u izgubljenu deceniju, koja je usledila nakon Jomkipurskog rata, kada je budžet bio razoren, a stopa rasta ekonomije smanjena 2016. godine”, kako je rekao, pozivajući da se sledi uravnotežen pristup.

Guverner Centralne banke Izraela Amir Jaron izjavio je ranije ovog meseca: 

“Bila su to četiri teška meseca za Izrael. Osim sigurnosnih pitanja, rat sa sobom nosi i primetne ekonomske posledice. On utiče na ekonomsku aktivnost genralno i na finansijska tržišta, a stanje neizvesnosti je i dalje uveliko prisutno".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet