Fokus

"Bačeno" 38.000 obroka na Gazu: Kako je izgledalo američko dopremanje pomoći padobranima

Komentari

Autor: AP

04/03/2024

-

12:23

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Teretni avioni američke vojske C-130 u subotu su u početnoj fazi hitne humanitarne pomoći koju je odobrio predsednik Džo Bajden bacili hranu iz letelice uz pomoć padobrana. To američke odluke došlo je nakon što je više od 100 Palestinaca ubijeno kada su krenuli da izvuku robu iz konvoja pomoći tokom haotičnog sukoba sa izraelskim trupama.  

Tri aviona iz Centralnog vazduhoplovstva bacila su 66 paketa sa oko 38.000 obroka u Gazu. Zavežljaji su bačeni u jugozapadnu Gazu, na plažu duž mediteranske obale te teritorije. Ispuštanje iz vazduha je koordinisano sa Kraljevskim jordanskim vazduhoplovstvom, koje je saopštilo da je imalo dva vazdušna bacanja hrane u subotu u severnoj Gazi i da je izvelo nekoliko rundi poslednjih meseci.

AP Photo/Mohammed Hajjar

 

"Količina pomoći koja stiže u Gazu nije ni izbliza dovoljna i nastavićemo da rešavamo sve prepreke skoje možemo da dobijemo više pomoći", rekao je predsednik Džo Bajden u subotu u postu na Iksu.

Centralna komanda SAD je na Iksu saopštila da je "kombinovana operacija uključivala avione američkog vazduhoplovstva i RJAF C-130 i odgovarajuće vojnike vojske specijalizovane za isporuku zaliha iz vazduha". Oni su  napravili pakete i obezbedili bezbedan "pad" pomoći iz vazduha.

AP Photo/Mohammed Hajjar

 

Očekuje se da će američko ispuštanje iz vazduha biti prvo od mnogih, prenosi AP.

Trojica zvaničnika Bajdenove administracije rekli su da su avioni bacili vojne obroke spremne za jelo (MRE) — stabilne obroke koji sadrže kalorije u svakom zapečaćenom pakovanju — na lokacijama za koje se mislilo da će civilima pružiti najveći nivo bezbednosti pri pristupu pomoći. Nakon toga, SAD su nadgledale lokacije i mogle su da vide kako civili prilaze i dele hranu među sobom, prema zvaničnicima, koji su govorili pod uslovom anonimnosti kako bi pružili dodatne detalje koji nisu objavljeni.

Bajden je u petak najavio da će SAD početi da isporučuju hranu izgladnelim stanovnicima Gaze nakon što je najmanje 115 Palestinaca ubijeno, a stotine više ranjeno u napadu u četvrtak dok su tražili pomoć, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze pod upravom Hamasa.

AP Photo/Mohammed Hajjar

 

Stotine ljudi pojurilo je za oko 30 kamiona koji su dovozili pomoć pred zoru na sever. Palestinci su rekli da su obližnje izraelske trupe pucale na masu. Izrael je rekao da su ispalili hice upozorenja prema masi i insistirao na tome da su mnogi mrtvi nstradali u stampedu.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u petak da je planirano ispuštanje hitne humanitarne pomoći na bezbedan način ljudima na terenu. Sjedinjene Države veruju da će ispuštanje iz vazduha pomoći u rešavanju teške situacije u Gazi, ali oni nisu zamena za kamione, koji mogu efikasnije da transportuju pomoć, iako su događaji od četvrtka takođe pokazali rizike sa kopnenim transportom.

Kirbi je rekao da avioni imaju prednost u odnosu na kamione jer avioni mogu vrlo brzo da prenesu pomoć na određenu lokaciju. Ali u smislu zapremine, vazdušni ispusti će biti "dopuna, a ne zamena za premeštanje stvari po zemlji".

C-130 može da preveze čak 19 tona tereta, a njegove posade znaju kako da natovare teret, koji ponekad može uključivati čak i vozila, na masivne palete koje mogu bezbedno da se ispuste iz zadnjeg dela aviona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet