Fokus

Jul oborio rekorde: Ekstremne temperature od Finske do SAD, naučnici zaprepašćeni scenama iz Sibira

Komentari

Autor: Taanjug, Euronews Srbija

05/08/2021

-

11:58

Jul oborio rekorde: Ekstremne temperature  od Finske do SAD, naučnici zaprepašćeni scenama iz Sibira
Jul oborio rekorde: Ekstremne temperature od Finske do SAD, naučnici zaprepašćeni scenama iz Sibira - Copyright AP photo

veličina teksta

Aa Aa

Protekli jul je bio jedan od najtoplijih u svetu do sada, a od njega su jedino bili topliji jul u 2019. i u 2016. godini, saopštili su danas naučnici iz EU. Letnji šumski požari, uzrokovani ekstremnim temperaturama već su prouzrokovali rekordne emisije CO2 u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji.

Kako navode iz Kopernikusa, prošli mesec su obeležile neuobičajeno visoke temperature u brojnim regionima - od Finske do SAD, javlja Rojters.

Ovo je i najnovija prekretnica u dugoročnom trendu zagrevanja planete, u sklopu kojeg su poslednjih sedam godina ocenjene kao najtoplije ikada do sada, jer emisije gasova sa efektom staklene bašte menjaju klimu planete.

"Kada posmatramo temperature u svetu, uočavamo promene od godine do godine, pa čak i od meseca do meseca", rekla je Freja Vamborg, viša naučnica iz službe EU za praćenje klimatskih promena Kopernikus.

profimedia

Sezona požara u Sibiru potrajaće još nekoliko narednih sedmica

"Ali, na kraju krajeva, osnovna stvar koju uočavamo je trend globalnog zagrevanja", dodala je ona.

Prošli mesec je bio treći najtopliji jul ikada u svetu, posle jula 2019. i jula 2016. godine, saopštio je Kopernikus. Bio je to i drugi najtopliji jul u Evropi, posle 2010. godine.

Podaci Kopernikusa sežu do 1950. godine, ali se ukrštaju sa drugim podacima koji datiraju do sredine 19. veka.

Više regiona je prošlog meseca bilo pogođeno ekstremnim vremenskim prilikama, što je u skladu sa stavom naučnika da globalno zagrevanje čini toplotne talase sve žešćim i da će toplija planeta dovesti do obilnijih padavina.

Rekordna vrućina u SAD i Kanadi, koja je počela u junu, ubila je stotine ljudi i razbuktala požare. U Kini, Belgiji i Nemačkoj ekstremne padavine izazvale su smrtonosne poplave.

Na tropskom severu Australije zabeležene su prošlog meseca najveće dnevne temperature, dok su temperature iznad severne Afrike bile više od normalnih, saopštio je Kopernikus.

Ekstremno i u Sibiru

Sezona požara potrajaće još nekoliko narednih sedmica, objavio je Kopernikus. Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli da otope sibirski permafrost i oslobode još više ugljn-dioksida u smrznutoj tundri.

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 miliona hektara, a dim je ove sedmice stigao sve do Severnog pola.

Naučnik Kopernikusa Mark Parington rekao je da je to već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za celu požarnu sezonu.

Inače, Jakutija se nalazi u severoistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Premda su šumski požari deo prirodnog šumskog ciklusa u tom području, naučnici su zaprepašteni razmerima i intenzitetom požara poslednjih godina.

To se podudara s jakim zagrevanjem Arktika gde prosečne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku sveta.

Komentari (0)

Svet