Fokus

Hejli objavila da se povlači, otvoren put za novi okršaj Trampa i Bajdena: Koje karte su otkrivene tokom "super utorka"

Komentari

Autor: Euronews, Srbija, CNN, Glas Amerike

06/03/2024

-

16:09

Hejli objavila da se povlači, otvoren put za novi okršaj Trampa i Bajdena: Koje karte su otkrivene tokom "super utorka"
Tanjug/AP/Chris Carlson - Copyright Tanjug/AP/Chris Carlson

veličina teksta

Aa Aa

Bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli saopštila je na konferenciji za medije da suspenduje kampanju za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

"Došlo je vreme da suspendujem svoju kapmanju. Rekla sam da želim da se čuje glas Amerikanaca. To sam i uradila. Ne kajem se", rekla je Hejli na konferenciji za medije u Čarlstonu, u Južnoj Karolini.

"Po svoj prilici, Donald Tramp će biti republikanski kandidat. Čestitam mu i želim mu sve najbolje. Želim dobro svakome ko bi bio predsednik Amerike", dodala je Hejli.

Svojim pristalicama poručila je da budu jaki i hrabri i da se ne boje. "Nemojte da budete obeshrabreni jer bog će biti sa vama gde god da krenete", navela je Hejli.

Odluka o suspenziji kampanje znači da je jedini preostali kandidat za predsedničku nominaciju republikanaca Donald Tramp.

I pre nego što je Niki Hejli zvanično odustala od izborne trke, novi "okršaj" aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa na opštim izborima u SAD je bio prilično izvestan posle "super utorka". Obojica su ostvarili velike pobede na unutarstranačkim izborima demokrata i republikanaca.

Tanjug/Denise Cathey/The Brownsville Herald via AP

 

To je bio najvažniji dan u dosadašnjoj predsedničkoj trci koji je otklonio mnoge dileme i koji je neutralsiao i traćke neizvesnosti koji su postojali. Međutim, iako i Tramp i Bajden imaju mnogo razloga za zadovoljstvo, glasanje u 15 američkih država i jednoj teritoriji im je upalilo određene "znake za uzbunu" na koje će morati da obrate pažnju.

Ubedljivi rezultati

Rezulati kažu sledeće: Bajden je ostvario ubedljive pobede na unutarstranačkim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji. Jedini poraz doživeo je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gde je pobedu odneo Džejson Palmer. 

Na republikanskim izborima Tramp je trijumfovao u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji. Jedina Trampova preostala suparnica za republikansku nominaciju, Niki Hejli, osvojila je najviše glasova u Vermontu, nakon što je prethodno pobedila u Vašingtonu. 

Šta su rekli Bajden i Tramp? 

Zadovoljstvo rezultatima moglo se videti i iz izjava kandidata. Kako prenosi Glas Amerike, Bajden je rekao da su milioni Amerikanaca "jasno čuli svoj glas", a sugerisao je i da glasovi u nejgovu korist pokazuju da biračko telo želi "da se bori protiv ekstremnog plana Donalda Trampa da nas vrati unazad". 

On je istakao rezultate njegove administracije, uključujući poslove i plate, i upozorio da je nacija sada suočena sa "jasnim izborom" da li da nastavi u istom stilu.

Pozvao je Amerikance da stanu u, kako je rekao, "odbranu demokratije": "Svakom demokrati, republikancu i nezavisnom koji veruje u slobodnu i poštenu Ameriku - ovo je naš trenutak, ovo je naša borba. Zajedno ćemo pobediti."

Tanjug/AP

 

S druge strane, Tramp je u obraćanju u letovalištu Mar-a-Lago govorio o "veličanstvenoj noći". 

"Ne zovu ga super utorak bez razloga. Ovo je velika i veličanstvena noć”, rekao je bivši američki predsednik komentarišući rezultate. 

On tvrdi da su mu stručnjaci rekli da "nikada ništa nije bilo tako ubedljivo" i da planira da inspiriše preokret zemlje. 

Tramp je osudio Bajdenovu ekonomsku i spoljnu politiku, a posebno odnos prema imigraciji. "Učinićemo Ameriku ponovo velikom, većom nego ikada ranije", poručio je.

Koji su se "alarmi upalili" u izbornim štabovima Trampa i Bajdena? 

Iako su i Bajden i Tramp ostvarili velike pobede tokom "super utorka", obojica su mogli da uoče i ono što predstavlja njihove slabe tačke.  

Krenimo od Donalda Trampa. CNN piše da je njegova unutarstranačka rivalka Niki Hejli najbolje rezultate ostvarila u gradovima, univerzitetskim centrima i predgrađima, i da bi upravo predgrađa mogla da predstavljaju najveći problem za Trampa. Navodi se da su se visokoobrzovani glasači u tim područjim okrenuli demokratama od kada se Tramp pojavio u redovima republikanaca 2016. godine. Zbog toga bi podrška koju je dobila Hejli na takvim mestima mogla da ukaže na njegovu slabost.   

U Severnoj Karolini koja je značajna zbog toga što predstavlja "kolebljivu državu" i koj ima rastuću populaciju visokoobrazovanih 81 odsto onih koji su u utroak podržali Hejli su rekli da neće glasati za Tranpa u novembru, pokazale su ankete CNN-a.  

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Ipak, lista pozitivnih stvari za Donalda Trampa posle "super utorka" je mnogo duža. Ostvario je pobedu u Severnoj Karolini, a pobedio je i u urbanim delovima države, kao i u ruralnim regionima. 

Kada je reč o Bajdenu, problem za njega su oni koji su glasali za opciju "neopredeljeni". Kao što se pretpostavljalo, određeni broj birača i dalje ne može da mu oprosti podršku izraelskoj ofanzivi na Gazu i to što odbija da javno pozoe na prekid vatre. 

Možda nije reč o velikom broju ljudi, piše CNN, ali očekuje se da predsednički izbori budu veoma tesni, i moguće je da razlika bude u desetinama hiljada glasača u nekoliko ključnih država. Ta frustracija među biračima, u kombinaciji sa njegovim poljuljanim poliožajem u nekoliko izbornih jedinica mogla bi da umanji izlaznost demkrata.  

Prošle  nedelje u Mičigenu je više od 100.000 demokrata glasalo "neopredljeno" na izborima unutar strake, signalizirajući svoj stav prema politici Bajdenove administracije i vođenju rata u Gazi.  

AP Photo/Evan Vucci

 

Tokom super utorka je "protestno glasanje" ponovo isplivalo, ovog puta u Minesoti. Na uzorku od oko 89 odsto prebrojanih glasova kampanja za "neopredljene" je dobila podršku višu od 45.000 glasova.  

"Večerašnji brojevi su pokazali da predsednik Bajden ne može da povrati naše glasove samo retorikom. Nije dovoljno jednostavno koristiti reč prekid vatre, dok Bajden finansira bombe koje ubijaju civile svkai dan", rekla je predstavnica "neopredeljenih" Asma Nizami u saopštenju.  

Komentari (0)

Svet