Fokus

Tužilac Konga traži 20 godina zatvora za novinara zbog "lažnih informacija"

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

22:49

Tužilac Konga traži 20 godina zatvora za novinara zbog "lažnih informacija"
Tužilac Konga traži 20 godina zatvora za novinara zbog "lažnih informacija" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tužilac u Demokratskoj Republici Kongo zatražio je od suda u Kinšasi da osudi novinara Stanisa Budžakera Šijamalu na 20 godina zatvora, izjavio je jedan od njegovih advokata Žan-Mari Kabengela.

Šijamala, državljanin Konga koji radi za međunarodne medijske kuće, uključujući Rojters, priveden je 8. septembra i optužen za širenje lažnih informacija o smrti istaknutog opozicionog političara.

On poriče optužbe, a sud će najverovatnije da donese presudu iduće sedmice.

Šijamala je optužen zbog članka objavljenog u francuskom časopisu "Jeune Afrique" o okolnostima smrti bivšeg kongoanskog ministra saobraćaja Čerubina Okende čije je telo pronađeno u Kinšasi 13. jula prošle godine, prenosi Rojters.

Časopis je u septembru objavio da stoji pri svom članku od 31. avgusta u kojem se navodi da su internim izveštajem nacionalne obaveštajne agencije optuženi vojni obaveštajni agenti za moguću umešanost u Okendeovo ubistvo.

List je zatražio oslobađanje Šijamale, navodeći da on nije autor članka.

Vlasti Konga osporile su autentičnost članka i saopštile da je Okende izvršio samoubistvo. Lokalne i međunarodne grupe za ljudska prava osudile su pritvor Šijamale, ocenjujući ga kao napad na slobodu medija.

Komentari (0)

Svet