Fokus

Veći deo Australije u blokadi zbog porasta delta soja

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2021

-

08:52

Veći deo Australije u blokadi zbog porasta delta soja
Sidnej - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Australijske vlasti upozorile su danas stanovnike Sidneja da se pripreme za novi porast slučajeva kovid 19, nakon što je zabeležen rekordan broj infekcija drugi dan zaredom, uprkos višenedeljnom zaključavanju u najvećem i drugim gradovima u zemlji, kako bi se zaustavilo širenje delta soja.

"Na osnovu trenda i onog šta se dešava u poslednjih nekoliko dana, očekujem veći broj slučajeva u narednom periodu i samo želim da svi budu spremni za to", saopštila je premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan u Sidneju, prenosi Rojters.

Sidnej je prijavio rekordnih 279 lokalnih slučajeva kovid 19 za poslednja 24 sata, u odnosu na prethodni rekord od 259 dan ranije, a australijska država Novi Južni Vels, čiji je on glavni grad, je zabeležila rekordan 291 slučaj, u odnosu na 262 dan ranije.

Još jedna osoba je umrla u poslednjem danu, čime je broj smrtnih slučajeva tokom poslednje epidemije porastao na 22, i svi su zabeleženi u Sidneju.

Zvaničnici u susednoj državi Viktoriji, koja je u četvrtak ušla u šesto zatvaranje od početka pandemije, ocenili su situaciju sa virusom kao “nebezbednu”, a zbog novog zaključavanja u roku od samo nekoliko nedelja, u glavnom gradu države Melburnu je izbio protest protiv strogih mera.

U Brizbejnu, glavnom gradu savezne države Kvinslend, vlasti su prijavile 10 novih slučajeva, u odnosu na 16 dan ranije, i dodale da se nadaju da će karantin biti ukinut u nedelju, kako je planirano.

Više od 60 odsto od 25 miliona australijskih građana danas je pod strogim merama zatvaranja kako bi se zaustavio najnoviji skok infekcija, uključujući i one iz tri najveća grada u zemlji, Sidneja, Melburna i Brizbejna.

Komentari (0)

Svet