Fokus

Hunta u Nigeru raskinula vojni sporazum sa SAD: Amerikanci kršili protokol

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2024

-

23:34

Hunta u Nigeru raskinula vojni sporazum sa SAD: Amerikanci kršili protokol
Hunta u Nigeru raskinula vojni sporazum sa SAD: Amerikanci kršili protokol - Copyright Tanjug AP/ORTN via AP, Sam Mednick, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojna hunta na vlasti u Nigeru raskinula je vojni sporazum sa SAD, koji je omogućavao vojnom i civilnom osoblju Ministarstva odbrane SAD pristup i prolaz na tlu Nigera, saopštio je danas portparol hunte Amadu Abdraman.

Kako je rekao, do te odluke došlo je nakon posete američkih zvaničnika ove nedelje, koju je predvodila pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja Moli Fi, i među kojima je bio i komandant američke vojske zadužene za područje Afrike Majkl Lengli, prenosi Rojters.

Abdraman je naveo da američka delegacija nije poštovala diplomatski protokol i da Niger nije obavešten o sastavu delegacije, datumu njenog dolaska ili dnevnom redu, i dodao da se razgovaralo o vojnoj tranziciji u Nigeru i vojnoj saradnji dve zemlje.

U Nigeru je prošle godine bilo oko 1.100 američkih vojnika, gde američka vojska deluje iz dve baze, uključujući bazu dronova poznatu kao Vazdušna baza 201, izgrađenu u blizini grada Agadeza u centralnom Nigeru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet