Fokus

Niger, Mali i Burkina Faso napuštaju Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2024

-

19:24

Niger, Mali i Burkina Faso napuštaju Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država
Niger, Mali i Burkina Faso napuštaju Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država - Copyright AP Photo/Richard Eshun Nanaresh

veličina teksta

Aa Aa

Vođe vojnih hunti u Nigeru, Maliju i Burkini Faso saopštili su danas da te tri zemlje napuštaju Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS) nakon pritiska toga bloka da se u tim zemljama obnovi civilna vlast.

Hunte tri zemlje navele su u zajedničkom saopštenju da se ECOWAS udaljio od ideala svojih osnivača i "duha panafrikanizma", optužujući blok da nije pomogao u njihovoj borbi protiv islamističkih pobunjenika, preneo je Rojters.

ECOWAS je suspendovao članstvo te tri zemlje nakon što je u njima vojna hunta preuzela vlast nakon državnih udara i uveo niz ekonomskih, političkih i finansijskih sankcija prema njima u pokušaju da ih primora da ponovo uspostave ustavni poredak.

Hunte su sankcije ocenile kao nezakonite i nehumane.

Prema ugovoru, država članica ECOWAS-a može da istupi iz članstva tek nakon godinu dana od davanja pisanog obaveštenja o tome i treba da se pridržava odredbi ugovora tokom tog perioda. 

ECOWAS je saopštio da još nije dobio zvanično obaveštenje od Malija, Nigera i Burkine Faso o njihovim namerama da napuste tu organizaciju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet