Fokus

Ngelale: Nigerija i ECOWAS neće žuriti sa vojnom intervencijom u Nigeru, to je poslednje sredstvo

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

22:36

Ngelale: Nigerija i ECOWAS neće žuriti sa vojnom intervencijom u Nigeru, to je poslednje sredstvo
Ngelale: Nigerija i ECOWAS neće žuriti sa vojnom intervencijom u Nigeru, to je poslednje sredstvo - Copyright Tanjug/AP/Richard Eshun Nanaresh

veličina teksta

Aa Aa

Nigerija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) neće žuriti sa mogućom vojnom intervencijom u Nigeru, rekao je Ajuri Ngelale, specijalni savetnik nigerijskog predsednika za medije, ističući da je vojna opcija poslednje sredstvo, a ne sledeći korak.

"Šefovi zemalja ECOWAS saglasili su se da treba razmotriti sve opcije kako bi se u Nigeru uspostavio zakon i red, ali vojna intervencija nije nešto u šta će EKOWAS ishitreno uleteti. Nećemo sutra objaviti rat našem susedu. Vojna opcija je poslednje sredstvo, a ne sledeći korak", rekao je on u intervjuu za list Independent Nigeria, prenosi TASS.

Kako je naveo, sankcije ECOWAS protiv Nigera ne funkcionišu i ta organizacija i njena članica Nigerija plaše se da bi ova ograničenja mogla uticati na građane Nigera, zbog čega se, dodao je, nastavljaju razgovori kako bi se minimizirala šteta.

"Nismo u sukobu sa građanima Nigera. Ovo je sukob sa grupom pobunjenika, grupom ljudi koji su demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma uzeli za taoca zajedno sa njegovom porodicom da bi preuzeli vlast. Ublažićemo sankcije koliko god je to moguće, kako bi se smanjio njihov uticaj na građane Nigera“, rekao je Ngelale.

Alžir predlaže šestomesečni prelazni plan za Niger

Ministar spoljnih poslova Alžira Ahmed Ataf predložio je danas šestomesečni prelazni plan za susedni Niger, gde pučisti traže duži vremenski okvir za povratak u demokratiju. On je predložio polugodišnju prelaznu fazu kako bi se Nigeru dala šansa da obnovi "ustavni i demokratski poredak".

Sa druge strane, vođa puča u Nigeru general Abdurahman Tijani pozvao je na prelazni period koji bi trajao do tri godine.

Šef alžirske diplomatije je ponovio da se Alžir protivi vojnoj intervenciji u Nigeru, dodavši da vazdušni prostor njegove zemlje neće biti korišćen za takvu akciju, prenosi "Frans 24".

Ataf je predstavio svoj predlog nakon što je prošle nedelje posetio tri zemlje koje se graniče sa Nigerom koje su članice Ekonomske organizacije zapadnoafričkih država (ECOWAS). 

Krajem jula, grupa vojnih pobunjenika u Nigeru objavila je smenu predsednika Mohameda Bazuma. 

Zatim su osnovali Nacionalni savet za zaštitu domovine (CNSP) za upravljanje državom, na čijem čelu general Abdulrahman Tijani. 

Lideri ECOWAS zatražili su od pobunjenika da oslobode Bazuma i upozorili na potencijalno vojno rešenje situacije ako on ne bude oslobođen. Osim toga, ECOWAS je suspendovao članstvo Nigera u organizaciji i uveo oštre sankcije zemlji, obustavivši sve finansijske transakcije sa Nigerom i zamrznuvši imovinu te zemlje u centralnim bankama zemalja ECOWAS-a.  Takođe, Nigerija je prekinula snabdevanje električnom energijom Nigera.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet