Fokus

Nigerijska delegacija: Niger spreman za razgovore sa Ekovasom

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2023

-

08:32

Nigerijska delegacija: Niger spreman za razgovore sa Ekovasom
Nigerijska delegacija: Niger spreman za razgovore sa Ekovasom - Copyright Tanjug/AP Photo/Gbemiga Olamikan

veličina teksta

Aa Aa

Vođe puča u Nigeru pristali su na direktne razgovore sa predstavnicima Ekovasa, saopštila je danas nigerijska delegacija, koja je razgovarala sa vođama puča u nigerskoj prestonici Nijameju.

Grupa nigerijskih naučnika posetila je u nedelju vođe puča u Nigeru, u trenutku kada Ekovas - Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država, razmatra opcije za obnavljanje civilne vlade u Nigeru, uključujući i vojnu intervenciju, nakon što je prošlog meseca predsednik Migera Mohamed Bazum svrgnut u vojnom udaru, prenosi Al Džazira.

''General Abudaraman Čijani pristao je na potpuno direktne razgovore sa liderima Ekovasa. Tražili smo da odaberu mesto sastanka, u Nigeru, Nigeriji, gde god da misle da im najviše odgovara'', rekao je šef nigerijske delegacije šeik Abdulahi Bala Lau. On je dodao da bi termin sastanka mogao biti preciziran narednih dana.

''Želimo da stvorimo put kojim će vođe puča u Nigeru voditi dijalog sa liderima Ekovasa, kako bi razumeli jedni druge i kako bi mir ostao na snazi u našem regionu'', rekao je Lau.

Al Džazira navodi da je putovanje delegacije koju je predvodio Lau, naučnik i predsednik najvećeg salafijskog sunitskog pokreta u Nigeriji, odobrio nigerijski predsednik Bola Tinubu, kako bi signalizirao da zapadnoafrički blok i dalje traga za mirnim rešenjem.

''Tokom razgovora, Čiani je istakao istorijske veze između Nigera i Nigerije, rekavši da te zemlje ne samo da su susedi, već i braća i sestre koji treba da rešavaju pitanja sporazumno'', poručio je Lau.

On je naveo da je Čijani pri stavu da je vojni udar izveden ''iz najboljih namera'' i da su pripadnici hunte tako dobili ''neposrednu pretnju po Niger i Nigeriju''.

''Čiani je rekao da je bolno što je Ekovas postavio ultimatum da se Bazum vrati na predsedničku poziciju, a da nije čuo stanovište hunte'', kazao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet