Fokus

Tribunal privremeno pustio na slobodu sina svrgnutog predsednika Nigera

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

21:34

Tribunal privremeno pustio na slobodu sina svrgnutog predsednika Nigera
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Vojni tribunal u Nigeru privremeno je pustio na slobodu iz kućnog pritvora u Nijameju sina svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma, saopštili su pravosudni organi vojske Nigera.

"Mohamed Bazum Salem biće pušten na slobodu odlukom vojnog suda. Sin bivšeg predsednika dobio je privremenu slobodu od istražnog sudije Vojnog suda 8. januara 2024. godine, a na njemu je da se odazove pravosudnim organima čim se to od njega bude zahtevalo“, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

U saopštenju se ne navode detalji o statusu Mohameda Bazuma i njegove supruge.

Salem (23) se nalazi u kućnom pritvoru od jula, nakon što je bivši predsednik Bazum svrgnut u vojnom puču, koji je naišao na široku osudu i doveo do sankcija Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) i podstakao pozive međunarodne zajednice za Bazumovo oslobađanje i povratak demokratskim pravilima. 

Sud pravde EKOWAS-a prošlog meseca je presudio da je porodični pritvor pravno neutemeljen i naredio je Bazumovo vraćanje na funkciju.  

Sud, na čije odluke se ne može uložiti žalba, dao je hunti rok od mesec dana da sprovede odluku, rekli su advokati. 

Bazum i njegov sin optuženi su nakon puča 26. jula, a konkretno Salem je optužen za zaveru sa ciljem podrivanja autoriteta i bezbednosti države.

Advokati porodice su ranije rekli da im nije dozvoljeno da komuniciraju sa sudijom ili da se dobiju obaveštenja o bilo kom sudskom postupku koji se vodi protiv njih. 

Afrički mediji ocenjuju da je ovo očigledno prvi korak novih vojnih vlasti Nigera da pokušaju da reše krizu i da nateraju EKOWAS da ukine sankcije toj zemlji posle prošlogodišnjeg državnog udara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet