Fokus

Vrhovni sud SAD razmatra da li je Bajdenova administacija cenzurom društvenih medija ograničila slobodu govora

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2024

-

18:40

Vrhovni sud SAD razmatra da li je Bajdenova administacija cenzurom društvenih medija ograničila slobodu govora
Tanjug/AP/Patrick Semansky - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud SAD počeće sutra da razmatra slučaj u kojem se tvrdi da je američka vlada prešla okvire cenzure govora predviđene Ustavom kada je izvršila pritisak na platforme društvenih medija da uklone sadržaje za koje smatra da predstavljaju dezinformacije.

Taj slučaj predstavlja značajan test za zaštitu slobode govora na osnovu Prvog amandmana Ustava SAD u digitalnom dobu, objavio je CBS.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena izvršila je pritisak na platforme društvenih medija da uklone sadržaje za koje je navela da šire dezinformacije o pandemiji korone i predsedničkim izborima u SAD 2020. godine.

Spor je pokrenulo pet korisnika društvenih medija i dve američke države, Luizijana i Misuri, koji su tvrdili da je ugušena njihova sloboda govora kada su platforme uklonile ili cenzurisale  postove nakon pritisaka zvaničnika Bele kuće, Centara za kontrolu i prevenciju bolesti i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Vrhovni sud treba da razmotri kada su pokušaji američke vlade da zaštiti javnost od dezinformacija na društvenim mrežama prešli u cenzuru govora i kada je dovela u pitanje slobodu govora koja je garantovana Ustavom.

Odluka Vrhovnog suda očekuje se do kraja juna.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet