Fokus

Američka ambasadorka u UN: Bezuslovno pozivamo Kinu i Rusiju na razgovore o nuklearnom oružju

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

22:37

Američka ambasadorka u UN: Bezuslovno pozivamo Kinu i Rusiju na razgovore o nuklearnom oružju
Linda Tomas-Grinfild - Copyright Tanjug/AP/Eduardo Munoz Alvarez

veličina teksta

Aa Aa

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je danas da SAD pozivaju Rusiju i Kinu na se uključe u bezuslovne razgovore o kontroli (nuklearnog) naoružanja.

"Moramo se pridržavati postojećih obaveza o kontroli naoružanja, odmah sada, bez ikakvih uslova, sa Rusijom i Kinom. Sve što treba da kažu je 'da' i u dobroj veri sednu na pregovarački sto. Države sa nuklearnim oružjem moraju da se pridržavaju moratorijuma o eksplozivnim nuklearnim testovima", rekla je Grinfild u Ujedinjenim nacijama.

Dodala je i da je potrebno okončati proizvodnju materijala koji se koristi u nuklearnom oružju.

Ona je istakla da su SAD od danas zvanično među prijateljima Japana koalicije Sporazuma o nuklearnom razoružanju i neširenju fisivnog materijala (FCMT).

Putinova "pretnja"

Saopštenje američke ambasadorke usledila je nakon nedavne izjave predsednika Rusije Vladimira Putina da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje ako postoji pretnja po državnost, suverenitet ili nezavisnost.

U neuobičajenom intervjuu za rusku državnu televiziju, Putin je takođe rekao da se nada da će se SAD uzdržati od akcija koje bi mogle da izazovu nuklearni sukob.

Njegova izjava predstavlja još jedno grubo upozorenje Zapadu uoči predsedničkih izbora kasnije ove nedelje na kojima se očekuje da će dobiti još jedan šestogodišnji mandat.

AP/Russian Defense Ministry Press Service; Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

 

Putin se više puta okretao ka nuklearnim pretnjama tokom ruske invazije na Ukrajinu, dok su se zapadni saveznici okupljali oko Kijeva.

Adrijen Votson, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekla je u saopštenju da je "ruska nuklearna retorika bila nepromišljena i neodgovorna tokom ovog sukoba".

"Rusija je ta koja je brutalno napala Ukrajinu bez provokacija ili opravdanja, a mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu dok brani svoj narod i svoju suverenu teritoriju od ruske agresije", dodala je.

Putin je opisao američkog predsednika Džoa Bajdena kao političara veterana koji u potpunosti razume moguće opasnosti koje nosi bilo kakva eskalacija. Rekao je pak, da ne misli da svet ide ka nuklearnom sukobu.

Ipak, kaže da su ruske nuklearne snage u punoj pripravnosti i da je Rusija "sa vojno-tehničke tačke gledišta spremna". Naglasio je da je Moskva spremna da upotrebi nuklearno oružje u slučaju da bude ugroženo "postojanje ruske države, njen suverenitet i nezavisnost".

Slična pretnja stigla je i tokom njegovog govora o stanju nacije prošlog meseca kada je upozorio Zapad da bi njihovo produbljivanje učešća u borbama u Ukrajini rizikovalo nuklearni rat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet