Fokus

SAD pripremaju rezoluciju SB UN protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2024

-

23:00

SAD pripremaju rezoluciju SB UN protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

SAD pripremaju rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja će upozoriti na raspoređivanje nuklearnog oružja u svemiru, preneo je danas Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako prenosi agencija, SAD će pokušati da odvrate Rusiju od potencijalnih planova za postavljanje bojevih glava u orbitu.

Rezolucija će biti predstavljena dok Japan bude predsedavajući Saveta bezbednosti ovog meseca, a najverovatnije će se pozivati na Sporazum o svemiru iz 1967. godine, koji zabranjuje raspoređivanje nuklearnog oružja u orbitu.

Nacrt rezolucije je u još u ranoj fazi.

Portparol američke misije pri UN Nejtan Evans je rekao da strane u Sporazumu o svemiru imaju obaveze prema međunarodnom pravu da ne raspoređuju nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje u orbitu.

''Mi se konsultujemo sa članovima Saveta bezbednosti UN o tome kako možemo najbolje da ojačamo ovaj važan princip'', rekao je on.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena pokrenula je kampanju protiv Rusije zbog navoda da bi Rusija mogla da razvija antisatelitsko svemirsko oružje.

SAD su obavestile svoje saveznike da bi Rusija mogla da rasporedi nuklearno oružje ili lažnu bojevu glavu u svemir već ove godine, iako američki zvaničnici procenjuju da Rusija to ne želi da uradi u skorije vreme.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet