Fokus

Rusija i SAD zajedno šalju posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu

Komentari

Autor: Fonet

21/09/2022

-

10:59

Rusija i SAD zajedno šalju posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu
Rusija i SAD zajedno u svemiru - Copyright Tanjug AP/Bill Ingalls/NASA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Svemirske velesile Rusija i SAD poslaće danas posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, javljaju zapadne agencije.
Ruskom kapsulom Sojuz ka svemirskoj stanici će poleteti kosmonauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin i njihov kolega iz NASA Frank Rubio.

On će biti prvi američki astronaut koji će putovati na ISS ruskom raketom Sojuz otkad je šef Kremlja Vladimir Putin poslao trupe u prozapadnu Ukrajinu, navodi AFP.

Lansiranje Sojuza zakazano je u 11.45 sati s kosmodroma Bajkonur u kazahstanskoj stepi, u cntralnoj Aziji let do do ISS trajaće ti sata, a tročlana rusko-američka posada provešće zajedno u svemiru tri meseca.

Američki astronaut Frank Rubio ocenio je pre nekoliko sedmica Rubio da se radi o "jako važnoj misiji", tvrdeći da je postao "dobar prijatelj" s ruskim kolegama.

Saradnja američke NASA sa ruskom svemirskom agencijom Roskosmos je nazvao "dobrom i snažnom", bez obzira na napetosti između Moskve i Vašingtona, objavila je agencija DPA.

"Mislim da je važno, kada prolazimo trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dele obe agencije, ostane svojevrsni oblik diplomatije i partnerstva, nešto što delimo i nastojimo da zajednički postignemo izuzetne stvari stvari", rekao je američki astronaut.

Moskva je nedavno objavila da će se, u svetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s dugovečne Međunarodne svemirske stanice, ali tačan datum povlačenja nije objavljen, pa pojedini analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti. 

Komentari (0)

Svet